Hello Ősz lakásétterem - receptek

  • 2016.10.23.
  • 9

Ismét lakáséttermet szerveztünk ezúttal annak jegyében, hogy itt az ősz és együtt örülhetünk a narancssárga sütőtököknek, a vörös cékláknak és a színes leveleknek. A menü közel-keleti inspirációjú volt, mindenféle krémekkel, salátákkal, húsokkal és forró levessel. A receptek egyrészt a pár évvel ezelőtti grúz utazás élményeiből születtek, másrészt Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi "Jerusalem: A Cookbook"  szakácskönyve alapján születtek. A zsidó és palesztin szakácsok által közösen írt szakácskönyv 2013-ban az év gasztro bestsellere volt, a New York Times konkrétan szerelmes cikket írt róla. A könyv azóta megjelent magyarul is, mint ahogy Ottolenghi más elképesztően csodálatos szakácskönyvei is (a "Plenty" magyarul Vegetariánus finomságok címmel). Ő az egyik szakács, akinek a legnagyobb hatása volt arra, hogy mit és hogyan főzök, egyszerűen egy zseni. 
Az alapanyagok legjobb beszerzési helye a Népszínház utcai Troya török élelmiszerbolt, nagy mennyiségben árulnak kimérve fűszereket és friss zöldfűszereket is. 
A végleges menü:
 
narancsos forró paradicsomleves - recept a következő posztban
fűszeres, gránátalmás húsgombócok - recept
csípős sárgarépa krém - recept annyi módosítással, hogy a csicseriborsó helyett főtt vöröslencse és fél ek curry került még bele
diós, rozmaringos céklakrém - recept
sült sütőtök szeletek tahini szósszal - recept hamarosan
fahájas sült karfiol saláta mogyoróval - recept 
mentás karalábé saláta szumákkal - recept hamarosan
pita za'tarral - az előre vásárolt pitákat vizes sütőpapírba csomagolva 3 percre a forró sütőbe tettük, hogy magukhoz térjenek, majd olajjal, fokhagymával és za'tarral szórtuk meg
sáfrányos rizs
rózsavizes desszert - recept hamarosan