Töltött káposzta kemencében sütve

  • 2014.12.08.
  • 6

A recept megjelent a KifőztükbenTöltött káposzta kemencében sütve, páratlan finomság. Baráti társaságunk gyakran jön össze egy-egy közös sütögetésre. Most is így történt. 5 féle káposzta főtt egyszerre a kemencében. Ki-ki a szája íze, a családi hagyomány, titkos összetevők szerint fűszerezte, készítette, szívét lelkét beletette. Karácsonyra tökéletes megoldás a kemencében sütni-főzni.
Én most nagymamám receptjét osztom meg veletek. Emlékezzünk a nagyikra, a remek receptekre, a kedves együtt töltött időkre....így karácsony felé....Hozzávalók kb. 20 db töltelékhez:1 közepes fej káposzta1 kg savanyú káposzta1 kg sertés dagadó és marhahús darálva vegyesen50 dkg füstölt hús vagy füstölt húsos csontkisebb darab szalonna bőr15 dkg rizs vagy gerslisó, bors1 fej vöröshagyma4 gerezd fokhagyma2 dl paradicsomlézsírpirospaprikaElkészítés:A káposztát
sós, forrásban lévő vízbe tesszük, leveleit kissé megabáljuk.A töltelékhez a zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, ha kihűlt a húshoz keverjük, fűszerezzük, majd belekeverjük a rizst is. Minden káposztalevélbe egy evőkanálnyi tölteléket teszünk, felcsavarjuk. Az edényünk aljába, amiben a káposztát főzni fogjuk kisebb darab szalonna bőrt teszünk. Megszórjuk egy adag savanyú káposztával. Erre rakjuk szép sorban a töltelékeket. Közé tesszük a füstölt hús darabokat. A tetejét beborítjuk a maradék savanyú káposztával. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, ráöntjük a paradicsom levet is. Forró kemencében legalább 3 órán keresztül főzzük-sütjük. A A zsíron kevés liszttel és a pirospaprikával vékony rántást készítünk, ráöntjük a káposztára alaposan megforgatjuk a fazekat jobbra-balra(kavarni nem szabad) , hogy a rántás mindenhová eljusson. Még fél órát hagyjuk a kemencében így.
A kemencében jó barátságban megfér egymás mellett a kenyér és a káposztás fazék.
Próbáljátok ki az egyik
kenyér receptemet hozzá:kenyér
receptek