Fonott kalács

  • 2013.11.23.
  • 4

Nem szoktam recepteket ismételgetni, de ezt most megteszem. Ez a tészta, ez az eljárás nemcsak a hagyományos már előzőekben leírt "csíkos" kalácsnak remek. Fonottan készítettem most. Remekül működik. Nem kel túl, szépen megtartja a formáját, és hihetetlenül foszlós. Nem beszélve arról, hogy nem kell csak egyszer keleszteni.
Dagasztás közben úgy tűnhet, hogy keményebb a tészta az átlagosnál. Ez azért van, mert nincs kelesztve, hanem dagasztás után rögtön formázva. De a formázás után a 40 perces kelesztés bőven elég.
Aki nem szereti az édesítő ízét, az természetesen cukorral is elkészítheti. Ehhez a mennyiséghez 8-10 dkg cukor kell. A receptben leírtakból 6 db 20 dkg-os kis fonott kalács készíthető.Az első próba itt: Vaníliás kalács édesítővelHozzávalók:
60
dkg liszt
3 dl tej1 dl étolaj3 dkg élesztőcsipet só30 szem édesítő tabletta vagy8-10 dkg cukor3 ek. keserű kakaópor1 mokkáskanál vanília kivonat1 tojás a kenéshez!!!Elkészítés :A tejet meglangyosítjuk és az édesítőtablettákat feloldjuk benne. Kis idő kell neki, nem baj, ha a tej melegebb, mire elolvad a tabletta, a tej is langyosra hűl. Utána belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk feloldódni a tejben. Minden hozzávalót (a kakaópor kivételével!!!) a kenyérsütő üstjébe pakolunk és a szokott kalácstészta dagasztás módszerével bedagasztunk. Ha kész a dagasztás ketté vesszük a tésztát és az egyik felébe 3 ek. keserű kakaóport dagasztunk.Ha valaki édesen szereti ehhez a kakaó porhoz még tehet 4-5 szem édesítőt porrá törve --én nem szoktam.
És! Nem kelesztjük langyos helyen a tésztát, hanem azonnal dolgozhatunk vele. Mégpedig: a fehér és a barna tésztát 3-3 felé osztjuk
: 3 fehér és 3 barna gombócunk lesz.Ezután tetszés szerint járunk el. Tovább harmadoljuk a kis gömböket. Hosszúkásra sodorjuk és 3 szálat összefonunk.Így lesz 6 db kicsi 20 dkg-os kalácsunk. Természetesen nagyobbakra is készíthetjük.
Én most 4 gombóckából csíkos kalácsot sütöttem, kettőből pedig kis fonottakat.A friss tészta rugalmas, könnyű vele dolgozni. Formázás után tojással lekenjük, kb. 40 percet kelesztjük, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.