Diós, sült hagymás ,szőlős kenyér

  • 2013.10.20.
  • 2

Sokszor elég csak beszélgetni valamiről , máris jön az ihlet. A kenyeres csoportban finom hagymás , vörösboros kenyérről beszélgettünk, amit egy helyi üzletlánc kínál.
Gabi barátnőmtől meg amúgy is kaptam egy helyes kis sütőformát....a kertben a szőlőtőkén utolsó árva kék szőlő fürtök várták sorsukat. Minden együtt volt ötlet, anyag, sütő forma.
Hozzávalók 1 nagyobb vagy 2 kisebb formához:25 dkg öreg tészta1,2 dkg élesztő15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt10 dkg világos rozsliszt25 dkg kenyérlisztfél pohár joghurtkb. 2 dl víz3 mokkáskanál sóTovábbá:1 fej lila hagyma1 teáskanál méz1 evőkanál kacsa zsír1 teáskanál vaj1 fürt szőlő2 marék dió, mogyoró apróra vágva , megpirítva
Elkészítés:A lila hagymát apróra vágjuk, a vaj, zsír keverékén lassú tűzön megsütjük, közben a mézzel ízesítjük. Kihűtjük. A Diót, mogyorót apróra vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk.
A kenyér tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk. Én a dagasztás közben beletettem 8-10 szem kék szőlőt, ami csodásan megfestette az egyébként is barnás tésztát. A végén
belegyúrjuk a magokat, a kihűlt sült hagymát.
A tésztát langyos helyen
duplájára

kelesztjük. A megkelt tésztát kezünkkel ellapogatjuk. Megszórjuk a szőlőszemekkel és óvatosan, hogy a szemek ne törjenek felcsavarjuk a tésztát. Formába tesszük, majd újra kelesztjük. Forró, gőzös sütőben ropogós , barnára sütjük.
Önmagában is nagyon finom, de egy sósabb kecskesajt csodákat művel ezzel a kenyérkével.