Gesztenyés, fahéjas tiramisu (tojás nélkül)
- 2018.01.29.
- 7
A tiramisu receptje a 17. században
született. Sienai cukrászok készítették Toszkána nagyhercegének, Cosimo III de' Medicinek, mikor az a városba látogatott. Az olaszok krémes desszertje azóta világszerte népszerű lett és megszámlálhatatlan formában létezik. A mai recept, amit hoztam kicsit más, mint a klasszikus változat, de ez is nagyon finom. Nincs benne nyers tojás, viszont az ízélményt gesztenyével és csipetnyi fahéjjal fokoztam. Hasáb formára készítettem, ezért zselatin is került a krémbe, hogy kicsit masszívabb legyen az állaga, szebben lehessen szeletelni. Ha tálba vagy pohárba rétegezzük a hozzávalókat, akkor a zselatin el is maradhat. Egyszerűen elkészíthető, álom finom desszert és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Dobjátok fel (tirami su = dobj fel!) vele magatokat vagy a vendégeiteket, kínáljátok ünnepekre, családi összejövetelekre, mindenképpen jó választás.
Gesztenyés, fahéjas tiramisu (tojás nélkül)Hozzávalók:6x10x19 cm-es formához.krém:50 dkg lágy mascarpone50 dkg kiolvasztott gesztenyemassza4 dl habtejszín3 ek rum (vagy amaretto)2 ek porcukor1 csapott tk őrölt fahéj2 cs (bourbon) vaníliás cukor2 cs habfixáló6 lapzselatin10 db cukros babapiskóta (Savoiardi)kávés mártogató:1 dl kávé1 dl tej1-2 ek porcukor2-3
ek rum (vagy amaretto)tetejére:keserű kakaóporElkészítése:A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk kb 10 percre.A tejszínből félreteszünk egy keveset a gesztenye lazításához, a többit felverjük a cukrokkal, félidőben hozzáadjuk a habfixálót, kemény habbá verjük.A zselatinlapokat kicsavarjuk, icipici forró vízben feloldjuk.A gesztenyemasszát áttörjük, a félretett habtejszínnel lazítva robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a mascarponét, fahéjat, rumot, ezzel is jól kihabosítjuk, majd a felvert tejszínt és zselatint is beledolgozzuk.
A formát kibéleljük átlátszó fóliával úgy, hogy a fólia szélei jócskán túllógjanak a formán.A forma aljára simítunk egy vékony réteg krémet, hosszában, középre teszünk 2 db cukros tejeskávéba mártott babapiskótát, befedjük egy újabb adag krémmel.Most két sorban 2-2 kávéba mártott babapiskótát helyezünk el középen, újabb réteg krém következik.
Ezt még egyszer megismételjük.A maradék krémet félretesszük a díszítéshez.
A fólia lelógó részeit ráhajtjuk a formára, 2-3 órára - de még jobb, ha egy éjszakára - hűtőbe tesszük.Tálra borítjuk a tiramisut, fóliát óvatosan lehúzzuk róla.A félretett krémmel megdíszítjük, kakaóporral bőségesen megszórjuk, cukorgyönggyel díszítjük.Szeletekre vágva kínáljuk.