Apró sajtos falatkák

  • 2017.12.30.
  • 8

Míg karácsonykor az édes, szilveszterkor inkább a sós sütik kelendőbbek nálunk. Apróbb, ropogós "partyfalatkákat" szeretek ilyenkor készíteni, mert az alkohol mellé jól jönnek a falatnyi harapnivalók. Csak kirakom az asztalra, aztán jártunkban-keltünkben elkapkodjuk a tányérról. Érdemes karakteresebb ízvilágú sajtot vagy sajtokat használni hozzá, a tetejére szórt különböző magocskák pedig plusz ízzel gazdagítják. Gyorsan elkészülő, egyszerű sós rágcsa, ideális ó-évbúcsúztató.

Apró sajtos falatkákHozzávalók:2 gáztepsinyi adaghoz15 dkg liszt6 dkg vaj20 dkg reszelt sajt (nálam cheddar és edámi vegyesen)3-4 ek tejföl1/2 ek sótetejére:1 felvert tojásmagvak (nálam: szezám, kömény, mák)Elkészítése:A liszthez adjuk a sót, felkockázott puha vajat, összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sajtot, ezzel is összemorzsoljuk, majd annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta.Folpackba csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük.A tésztát enyhén lisztes felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszőleges, kicsi alakzatokkal kiszúrjuk.Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk magvakkal, előmelegített 175°C-os sütőben
kb 15-20 perc alatt (sütőfüggő!) ropogósra sütjük.