Hógombóc

  • 2017.11.27.
  • 3

Ez a süti nagyon hasonlít a közismert hólabdára vagy kozák sapkára, de mégsem ugyanaz. Ez is kétféle piskótából készül, kókuszba van forgatva, de a sima főzött vajas krém helyett rumos gesztenyekrémmel van megtöltve és körbekenve. Nem is gondoltam, hogy a gesztenye és a kókusz íze ilyen remekül passzol egymáshoz, de még a családtagok is elismerően nyilatkoztak róla. Biztosan már mindenki tervezgeti az ünnepi aprósüti kínálatot és aki szokott hólabdát sütni karácsonyra, annak érdemes kipróbálni ezt a változatot, mert szerintem sokkal finomabb. Most kapott egy kis ünnepi
díszítést is. A csokimázat és a díszítést nézzétek el nekem, egy kisebb konyhai sérülésem miatt nem lett a legszebb, de ez semmit nem változtat a süti finomságosságán. A recept és az elnevezés egy volt kolléganőmtől származik, itt is köszönet neki érte.

HógombócHozzávalók:38-40 db-hozsima piskóta:4 tojás20 dkg cukor13 dkg liszt4 ek víz1/2 cs sütőporcsipet sókakaós piskóta:4 tojás20 dkg cukor11 dkg liszt2 dkg keserű kakaópor4 ek víz1/2 cs sütőporcsipet sókrém:4 dl tej5 ek liszt25 dkg vaj vagy margarin25 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor25 dkg gesztenyemassza1 dl rumhempergetéshez: 20 dkg kókuszreszeléktetejére: 15 dkg étcsokoládé1 ek olajszínes szórócukor (elmaradhat)Elkészítése:A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük habnak, a tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, az átszitált lisztet, összeforgatjuk, majd óvatos beleforgatjuk a habot is.A kakaós piskótát ugyanígy készítjük, de belekeverünk 1 evőkanál átszitált kakaóport.A piskótákat külön-külön sütőpapíros tepsibe tesszük, kb. 25 perc alatt megsütjük. (tűpróba!)
Az első 10-15 percben ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik a tészta! Ha később nagyon barnulna a teteje fedjük le egy fehér papírral.Rácson hagyjuk kihűlni.Közben elkészítjük a krémet: 4 dl tejből és 5 evőkanál lisztből sűrű krémet főzünk, kihűtjük.A gesztenyemasszát áttörjük, hozzáadjuk a rumot, puha vajat, cukrokat, jól kikeverjük.A gesztenyés krémet összekeverjük a főzött krémmel, jól kihabosítjuk.A piskótákat pogácsaszaggatóval (nálam 3,5 cm-es) egyforma darabszámra kiszaggatjuk, egy sárga és egy barna korongot a krémmel összeragasztunk, az oldalát is körbekenjük a krémmel, majd kókuszreszelékben megforgatjuk.Tetejére a csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, megkenjük vele a sütemény tetejét, színes szórócukorral díszíthetjük