Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártással

  • 2017.10.02.
  • 7

Találtam néhány szelet borjúcombot a hűtőben. Hirtelen nem is tudtam mit készítsek belőle, mert nálunk ez nem mindennapi alapanyag. Aztán szemrevételeztem a fellelhető készletet és kialakult az elképzelés is. A citrom üdeséget, a kapribogyó pikánsságot adott az ételnek, a bor pedig elmélyítette az ízeket. A hús is puhára főtt, megőrizve a szaftosságát. Egyszóval az omlós húshoz nagyon jól illet a kissé pikáns tejszínes mártás, igazi hétköznapi ünnepi fogás lett belőle. Burgonyakrokettet kínáltam mellé, amit lehet a szaftba mártogatni. Holnap a maradék néhány szeletből jó ropogós bécsi szeletet készítek majd.Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártássalHozzávalók:60 dkg borjúcomb10 dkg (üveges) kapribogyó1/2 citrom1/2 dl száraz fehérbor1,5 dl húsleves
2 dl tejszín1 tk keményítősóborssütéshez:vajElkészítése:A hús felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk.Sózzuk, borsozzuk, citromlével megcsepegtetjük, 15 percre félretesszük.Serpenyőben kevés vajat olvasztunk, kérget sütünk a hússzeletekre, kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, folyamatosan pótolva a folyadékot alatta.A húst kiszedjük, fóliával lefedve melegen tartjuk.A visszamaradt zsiradékot - ha kell még kevés vajat teszünk hozzá - felöntjük a borral, elpárologtatjuk a levét, hogy csak a zamata maradjon az ételben.Hozzáadjuk a kapribogyót, kicsit átkevergetjük, felöntjük a húslevessel, összeforraljuk.A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, besűrítjük vele a mártást.Tálalásnál a hússzeleteket tányérra rendezzük, leöntjük a kapribogyómártással, burgonyakrokettel tálaljuk.