Tejfölös-gombás tarja

  • 2017.09.05.
  • 9

Egyszerű, hétköznapi húsétel, amit akkor szoktam készíteni, amikor kevés időm, kedvem van vagy nem akarom túlbonyolítani a főzést. Praktikus étel, mert minden alapanyagot csak egy tepsibe kell belerakni, a sütő pedig elvégezi a többi munkát. Látványra nem szépségdíjas, de finom, házias íze van. A fólia alatt vajpuhára párolódik a hús, miközben átjárja a gomba aromája, a paprikás-tejfölös mártás pedig kellő szaftosságot kölcsönöz az ételnek. Ízes, tartalmas étel, lazítós hétvégére is fenséges ebéd lehet.
Tejfölös-gombás tarja
Hozzávalók:1 kg csont nélküli tarja50 dkg gomba1 nagy (375 gr) doboz tejfölsóborspirospaprikalisztkevés olaj vagy zsírElkészítése:A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. (inakat átvágjuk)Lisztbe mártjuk, kevés zsiradékon elősütjük.A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy nagy tepsibe.
A gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, ráhalmozzuk a hús tetejére.Kevés
zsiradékot és csak picike vizet - mert még a gomba is enged levet - öntünk alá, fóliával letakarva 200°C-os sütőbe toljuk.3/4 óra múlva levesszük a fóliát, - ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús? -
a hússzeleteket megfordítjuk, visszatoljuk a sütőbe annyi időre míg zsírjára visszasül.A hússzeletek mindkét oldalát kicsit megpirítjuk.
Közben a tejfölt kikeverjük 1 púpozott teáskanál liszttel és kevés pirospaprikával, picike vizet adunk hozzá és ráöntjük a gombás húsra.Sütőbe 5-10 percre visszatéve összerotyogtatjuk a paprikás - tejfölös mártással.Főtt rizzsel tálaljuk.
TIPP: a hússzeleteket szalonnazsíron is átpiríthatjuk, úgy még ízletesebb lesz.