Szicíliai kenyér (Pane Siciliano)

  • 2017.09.22.
  • 3

Már nem emlékszem, hogy honnan és mikor jegyzeteltem ki ennek a kenyérnek a receptjét, de a lényeg, hogy a napokban a kezembe került és azon nyomban meg is sütöttem, mert szerencsére volt hozzá itthon minden alapanyag. Valami csodálatosan foszlós és puha a tésztája, mennyei az illata és rabul ejtő az olaszos ízvilága. Langymelegen szinte abbahagyhatatlan a fogyasztása, teavajjal megkenve, szalámival, sajttal vagy csak magában is rendkívül finom. A látszat ellenére nem nehéz elkészíteni. A megtöltött, feltekert tésztát "S" alakúra kell meghajlítani, valószínűleg ez jelképezi a recept névadóját, Szicíliát. Nagyon jó kenyér-féle, sokszor fogom még készíteni más töltelékkel kipróbálva ill. töltelék nélkül is.Szicíliai kenyér (Pane Siciliano)Hozzávalók:kovász:1/2 dl tej1 mk cukor1/4 kocka ( 1,2 gr) friss élesztőtészta:35 dkg liszt1 tojás2 ek olívaolaj3/4 csésze langyos vízkovász1 kk sótöltelék:5-6 szem olajban eltett aszalt paradicsom2 ágacska friss bazsalikom5 dkg puha vaj5 dkg reszelt sajttetejére:1 tojássárgájaszárított oregánóElkészítése: Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.A többi alapanyagot hozzáadva lágy kenyértésztát gyúrunk, kidagasztjuk.A tésztát tálba tesszük, tetejét megszórjuk liszttel, letakarva duplájára kelesztjük.Lisztezett felületen átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk.Megkenjük a puha vajjal, rászórjuk az apróra vágott aszalt paradicsomot és bazsalikomot, rászórjuk a reszelt sajtot.Szorosan feltekerjük, mint a bejglit.Éles késsel - a két végét kihagyva - középen végig vágjuk a tekercset.S alakban meghajlítjuk a tésztát.Letakarva még 15 percet pihentetjük.Tojássárgájával lekenjük, a csiga végeit megszórjuk oregánóval.Előmelegített 180°C-os sütőben kb 35-40 percig sütjük. (sütőfüggő!)