Mandulás szilvatorta

  • 2017.09.25.
  • 0

Végre itt a szilva szezon! Készülhetnek a gombócok, piték, lekvárok és a mennyei sütemények belőle. A hétvégén beszereztem a szilvalekvárhoz valót, de úgy számoltam, hogy egy finom süteményt is biztosan fogok sütni belőle, ezért kicsivel többet vettem. Ez a felséges, igazán szaftos tortácska készült belőle. Egyszerű kevert tészta, mely darált mandulával van ízesítve, dúsítva. A két íz hihetetlenül jól passzol egymáshoz. Kicsit tömörebb a tésztája, de a krémesre sült rengeteg gyümölcs nagyon jól ellensúlyozza ezt. Kiváló desszert a délutáni kávéhoz, de egy csupor tejjel is isteni.Mandulás szilvatortaHozzávalók:22-23 cm-es tortaformához
tészta:12,5 dkg vaj12,5 dkg cukor1 cs. vaníliás cukor15 dkg liszt1 csapott tk sütőpor3 tojás10 dkg darált mandulacsipet sótetejére:70 dkg szilva3 dkg jégcukor Elkészítése:A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.A megmosott, lecsepegtetett szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, a félbevágott szemeket hosszában még egyszer félig bevágjuk, így kicsit szétnyílik a szilva, olyan lesz mint a nyuszi füle.A vajat a cukrokkal jó habosra kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.A sütőporral, csipet sóval és darált mandulával elkevert lisztet beleforgatjuk a vajas-tojásos masszába.A tésztát vajazott, lisztezett tortaformába simítjuk.A tészta tetejét kívülről befelé haladva kirakjuk a vágott felével felfelé fordított szilvával.Betoljuk a sütőbe, kb 55-60 percig sütjük (tűpróba!)A tortát a formában hagyjuk langyosra hűlni, megszórjuk a jégcukorral, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.Tejszínhabot adhatunk mellé.