Cukkinilepény

  • 2017.08.28.
  • 4

Gyors és egyszerű módot kerestem a hűtőben szó szerint hegyekben álló cukkinik egy részének felhasználására, mert ma nem sok időm volt főzni. Bár a cukkini szerencsére egész évben kapható, de frissen, zsengén érdemes leginkább felhasználni, ilyenkor a legfinomabb ízű. Nagyon hálás zöldség, elkészítési módjának se szeri, se száma, annyira sokoldalúan felhasználható. Töltve, rántva, rakottasnak, süteményekbe, palacsintésztába keverve és még sorolhatnám. Ma egy könnyű, húsmentes fogásra gondoltam, így lepény készült belőle. A cukkinilepény feltétnek is jó főzelékhez, de én csak magában, joghurtos mártogatóssal eszegettem egy kis lilahagymás paradicsomsaláta kíséretében. Ha már végképp nincs ötletünk a felhasználására, akkor itt ez a recept irányadónak. Tehetünk bele még reszelt sajtot vagy répát, fetát, főtt burgonyát, apróra vágott sonkát, dúsíthatjuk zabpehellyel is. Alacsony kalóriatartalmú, alakbarát, ízletes fogás.
CukkinilepényHozzávalók:40 dkg cukkini (nálam zöld és sárga volt vegyesen)2 tojáskb 4 púpos ek liszt1 vöröshagyma2 g fokhagyma1 cs petrezselyemsóborssütéshez:olajElkészítése:A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, nagylyukú reszelőn héjastól lereszeljük.Összekeverjük a tojással, fűszerekkel, finomra vágott hagymákkal és petrezselyemmel, annyi liszttel, hogy tócsni sűrűségű tésztát kapjunk.Kevés meleg, de nem túl forró olajba - mert akkor a belseje nem tud rendesen átsülni - evőkanálnyi halmokat adagolunk, kicsit szétterítjük a masszát, és a cukkinilepények mindkét oldalát pirosra sütjük.Főzelékekhez feltétként vagy kapros tartármártással leöntve, petrezselymes burgonyával
és salátával főételként kínáljuk.