Csokoládés panna cotta áfonyazselével

  • 2017.08.23.
  • 0

Egy finom és gyors olasz, tejszín alapú desszert azoknak, akik imádják a csokoládét. Az étcsokoládé kissé kesernyés íze és az édes áfonya kontrasztja teszi ellenállhatatlanná ezt a délutáni nassolni valót. Valójában percek alatt elkészül, csak a dermedési időt kell kivárni, ami nem is olyan nehéz, ha előző este készítjük el. Szinte minden nyári gyümölcs (eper, szeder, barack, málna)
jól illik ehhez a nemesen egyszerű krémes, könnyű, és elegáns csodához, de egzotikus gyümölcsökkel (mangó, maracuja) talán még különlegesebbé tehetjük az ízét. Tökéletes desszert minden évszakban, ha csak valami finomat ennék vagy vendégeket várunk.Csokoládés panna cotta áfonyazselével6 db 2-2,5 dl űrtartalmú pohárhozpanna cotta:2 dl zsíros tej (lehetőleg 3,5%-os)4 dl habtejszín
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (60-70%-os)5 dkg cukor3 lapzselatin
áfonyazselé:30 dkg friss áfonya1 ek cukorpár csepp citromlé2 lapzselatinpici vízElkészítése:A panna cottához 10 percre hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint.Közben egy lábasba öntjük a tejet, tejszínt és a cukrot, alacsony lángon kevergetve megvárjuk, míg a cukor elolvad benne.Beletördeljük a csokoládét, kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk.Tűzről lehúzva hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, belekeverjük.
Mikor langyosra hűlt, poharakba töltjük, néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.Az
áfonyazseléhez
szintén hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint.Az áfonyát icipici vízzel a tűzre tesszük.Hozzáadjuk a cukrot, lassan kevergetve felforraljuk, 2-3 percig főzzük csak, hogy egészben maradjanak az áfonyaszemek, beledolgozzuk a kicsavart lapzselatint, kevés citromlevet csepegtetünk bele.
Ha langyosra hűlt, rákanalazzuk a panna cottára, további 1-2 órára hűtőbe tesszük, míg az áfonyazselé megszilárdul.