Hasselbach cukkini

  • 2017.06.06.
  • 8

A nyár egyik közkedvelt zöldsége a cukkini, de szerencsére évszaktól függetlenül szinte bármikor kapható. Nem csak a zöld, de a nap sárga színben pompázó példányok is megszokottak a piacokon, sőt nem rég teljesen fehér színűvel is találkoztam már. A legízesebb azért a zöld, a sárgát inkább grill nyársakra szokták fűzni, mert nagyon mutatós. Egész nyáron gyakori fogás a konyhámban, semleges íze miatt változatosan elkészíthető, szinte minden maradékot hasznosítani tudunk vele. Én nagyon szeretem rántva is, töltve is, de most még ezeknél is egyszerűbb változatot hoztam. A Hasselbach burgonya mintájára készült, csak be kell irdalni, megtölteni füstölt sajttal és ízes szalonnával, betolni a sütőbe és megvárni míg ez a sok finomság mennyei fogássá lényegül át. Meleg nyári napokra jó választás ez a zöldség, alacsony kalória, de magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt jótékony hatású a szervezetre. Könnyű, tápláló, ízletes.






Hasselbach cukkiniHozzávalók:4 közepes, zsenge cukkini10-15 dkg füstölt sajt
10 dkg baconsótetejére:10 dkg reszelt cheddar vagy parmezánElkészítése:A cukkiniket megmossuk, megszárítjuk, ujjnyi vastagon beirdaljuk úgy, hogy az alja egyben maradjon.A bevágások mentén enyhén sózzuk, 1-1 szelet méretre vágott sajtot és bacont teszünk a nyílásokba.A cukkiniket sütőtálba ültetjük, kevés vizet öntünk alá, lefóliázzuk.Előmelegített 200°C-os sütőben kb 25-30 percig sütjük, vagy amíg a cukkini megpuhul és a bacon ropogósra sül.Megszórjuk a tetejét cheddarral vagy parmezánnal, annyi időre visszatoljuk a sütőbe, míg a sajt ráolvad a cukkinik tetejére.Azonnal tálaljuk, kevés zöld salátát is adhatunk mellé.