Egzotikus oldalas

  • 2017.06.09.
  • 0

Egyszerűen elkészíthető, különleges húsétel, tele egzotikus ízekkel. Diszkréten csípős, kissé pikáns, puhán omlós, kellően szaftos, szinte elolvadnak a falatok az ember szájában. Bár az oldalas a zsírosabb húsfélék közé tartozik, amit nem kedvel mindenki és diétás falatnak sem mondható, de szárazabb húsból nem lehet ugyanezt az eredményt elérni. Nagyon szeretek kísérletezni az ízletes, ragacsos pácokkal, van benne számomra valami megnyugtató, ahogy kevergetem, kóstolgatom, teszek hozzá még egy ki ezt, egy kis azt, meg amazt és a végére kialakul egy tökéletes, izgalmas ízvilág. Én legalább egy éjszakát hagyom pácolódni a húsokat, hogy jól át tudja járni a pác aromája őket. Másnap sütőtálba, de legújabban inkább sütőzacskóba pakolom az ízes darabkákat, a többi már a sütő dolga. Grillen is el lehet készíteni, de akkor pácolás előtt puhára meg kell főzni az oldalast. Kicsit nemzetközi lett a végeredmény, mert amerikai káposztasalátát és magyar petrezselymes burgonyát kínáltam az ázsiai ihletésű húshoz, de minket ez egyáltalán nem zavart, mert remek összhangban voltak ízek.
Egzotikus oldalas
Hozzávalók:4 személyre1-1,5 kg sertésoldalaspác:5 ek ketchup4 ek szójaszósz4 ek balzsamecet3-4 tk chiliszósz / Erős Pista
(vagy ízlés szerint)3 ek méz vagy nádcukor2 tk mustár4-5 g zúzott fokhagyma2 ek olívaolajdiónyi friss reszelt gyömbérfrissen őrölt borscoleslaw saláta:1 kisebb fejes káposzta (50-60 dkg)2 közepes sárgarépa (15-20 dkg)öntet:3-4 dl házi majonéz1 ek fehérborecet3-4 ek tejszín2 tk porcukorsófehér borsElkészítése:Az oldalast megmossuk, megszárítjuk, kisebb darabokra vágjuk, lezárható edénybe tesszük.A fenti hozzávalókból elkészítjük a pácot, ráöntjük a húsra, alaposan összeforgatjuk vele, másnapig a hűtőbe tesszük.A bepácolt oldalast sütőedénybe rakjuk, 180-200°C-os sütőben fóliával letakarva puhulásig sütjük, majd a fóliát levéve, tüzet mérsékelve, a szaftjával időnként meglocsolva, szép pirosra sütjük.
A coleslaw salátához
a káposztát vékony laskákra, majd kisebb kockákra vágjuk, hozzáreszeljük a megtisztított sárgarépát, rálocsoljuk az öntetet, hűtőben legalább 1 óra hosszat érleljük, de másnap még finomabb.A sült oldalast héjában főtt sós, petrezselymes burgonyával és a salátával kínáljuk.