Spirálos márvány tekercs

  • 2017.04.05.
  • 2

Aki szereti a finom
és dekoratív sütiket, annak most mutatok egyet. A receptet Tortelina oldalántaláltam és nagyon megtetszett, először a kinézete, majd a receptleírás is. Kicsit tartottam az elkészítésétől, de nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Igaz némi türelmet és kézügyességet is igényel, de nem lehetetlen elkészíteni. A spirálok tölteléke egy finom étcsokis-nutellás keverék, melyet az édes lekvár íze - ami ebben a sütiben ragasztóanyagként is szolgál - tesz teljessé. Bármilyen családi ünnepre elkészíthető, de ha csak a délutáni kávé mellé szeretnénk egy csábító desszertet, akkor is megállja a helyét. Sok sikert az elkészítéséhez!


Spirálos márvány tekercsHozzávalók:tészta:60 dkg liszt7,5 dkg cukor1 cs (7 gramm) száraz élesztő2 tojássárgája3,5 dl tej
5 dkg puha vaj1 tk sótöltelék:10 dkg étcsoki3 ek lágy nutellalekvár (nálam málnalekvár)Elkészítése:A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, élesztőt és a vajat.A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a tojássárgákat.A lisztes keverékhez hozzáöntjük a tojásos tejet, szép sima, hólyagos tésztává gyúrjuk.Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.A csokoládét felolvasztjuk, összekeverjük a nutellával.A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk.Egyenletesen rákenjük a tölteléket, a tészta jobb szélét behajtjuk a tészta közepéig, ráhajtjuk a bal szélét, az alsó részt felhajtjuk középig, majd ráhajtjuk a felső tésztarészt.Egy kocka alakú tésztát kapunk, melyet 1 cm vékony téglalap alakúra nyújtunk.A tésztát éles késsel vagy pizzavágóval ujjnyi vastagra felcsíkozzuk.A csíkokat egyesével a két végén ellenkező irányba többször megcsavarjuk, így kialakítva a tészta spirálokat.
A tészta spirálokat szilikonos sütőpapírral kibélelt gáztepsire tesszük, szorosan egymás mellé. (20-22 spirál szükséges, hogy teljesen kitöltse a gáztepsit)Letakarva addig kelesztjük, míg bemelegszik a sütő.A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, betoljuk a tepsit, kb 15 perc alatt (sütőfüggő!) megsütjük.
Akkor jó, ha az alja kicsit pirosodni kezd.A megsült tésztát 10 percig állni hagyjuk a tepsiben, majd egy megfelelő méretű sütőpapírra borítjuk úgy, hogy az alja legyen felül.Megkenjük a lekvárral és a sütőpapír segítségével szorosan felgöngyöljük, ahogy a piskótát is szokás.A sütőpapír végeit nyitva hagyjuk, hogy a gőz távozni tudjon, ha kihűl szorosan becsomagoljuk egy folpackba, hogy megtartsa a formáját, így hagyjuk néhány órát vagy másnapig.Szeletekre vágva kínáljuk.Recept átvéve: innen