"Tavaszi kert" répatorta

  • 2017.03.31.
  • 1

Húsvétkor kihagyhatatlan az édességek sorából egy finom répatorta. Azoknak is ajánlom akik nem kedvelik annyira ezt a zöldségfélét, mert igazi kora tavaszi vitamin forrás, egyáltalán nincs tömény répa íze és az elkészítése is nagyon egyszerű. Bizonyára mindenkinek meg van a kedvenc receptje, hisz ez is olyan desszert, mely jól variálható. Sok olyan leírással találkoztam a neten, ahol a tésztájába kókuszt és ananászt vagy almát is kevernek, hogy jó szaftos legyen, de nekem ez az egyszerű Rachel Allen recept évek óta a megunhatatlan kedvenc. Ha már répatortáról van szó, akkor én szeretem, ha az adott zöldség íze érződik inkább és nem nyomják el azt más, eltérő ízvilágú összetevők, viszont a dió tényleg remek párost alkot vele. Én most egy formabontó, tavaszi répás kertre hasonlító tortát készítettem saját gyártású marcipán répácskákkal, a barázdákat keserű kakaóporral jelöltem ki, de a torta hagyományos, kerek formában is elkészíthető. "Tavaszi kert" répatortaHozzávalók:20-22 cm-es tortaformához vagy
20x20 cm-es sütőtálhoztorta:30 dkg sárgarépa (tisztán mérve)2 tojás15 dkg cukor (nálam fele barnacukor)140 ml olaj7,5 dkg dió10 dkg mazsola (opcionális)17,5 dkg liszt1,5 kk sütőpor0,5 kk szódabikarbóna1 kk őrölt fahéjcsipet sómáz:20 dkg mascarpone5 dkg porcukor1 narancs reszelt héjaElkészítése:A megpucolt sárgarépát lereszeljük, a diót durvára aprítjuk.A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.Egy tálban habverővel jól kikeverjük a tojásokat a cukorral, ha már kifehéredett hozzáadjuk a répát, olajat, diót, mazsolát.Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat.Összevegyítjük a két tál tartalmát és sütőpapírral bélelt formába öntjük. (így könnyebb lesz kiemelni a formából a tésztát, különösen a kocka forma sütése esetén)Kb 35-40 perc alatt (sütőfüggő!) készre sütjük. (tűpróba!)Rácsra téve teljesen kihűtjük a tortát.Közben elkészítjük a mázat: a lágy mascarponét kikeverjük a cukorral és a reszelt narancshéjjal, egyenletesen elkenjük a torta tetején.Díszíthetjük marcipán figurákkal is.TIPPEK:
- a répa legyen lédús, mert akkor nem szárad ki a tészta.- a répát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, így nem enged levet.- tegyünk bele barnacukrot is, attól enyhén karamellás ízű lesz a sütemény.- a mascarponét lazíthatjuk 2-2,5 dl felvert tejszínnel, lazább és kiadósabb lesz a máz.