Copfos mákos kalácskoszorú

  • 2017.03.30.
  • 1

Szeretjük a kalácsot, mert puha, foszlós, ünnepi hangulatot áraszt, mert gyerekkori emlékeket idéz és mert sokféle módon variálható benne töltelék. Tulajdonképpen egy fonott kalácsot készítettem, ami nem hagyományosan van megfonva, mert szerettem volna a külsejét is ünnepi díszbe öltöztetni. Higgyétek el nem nehezebb ezt a jellegzetes copfos fonást elkészíteni, mint pl. a hatos fonást. Igaz, kicsit időigényesebb, de ez a kalács biztosan egyedi darab lesz majd az ünnepi asztalon. Én most mákkal töltöttem, de túrósan, diósan vagy sós változatban is nagyon finom. A sonkához töltetlenül kínáljuk, töltve pedig desszertként fogyaszthatjuk. Az ünnepre készülve érdemes elkészíteni és meglepni vele a locsolkodókat vagy a családot.Copfos mákos kalácskoszorútészta:50 dkg liszt3 tojás (2 egész + 1 tojásfehérje)1,5 dl tej2 dkg friss élesztő12 dkg cukor10 dkg sertészsír1 vaníliás cukorcsipet sóteteje megkenéséhez: 1 tojássárgája
kevéske tejmák töltelék: 15 dkg darált mák15 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor1 citrom reszelt héjacsipet őrölt fahéjnéhány evőkanál forró tej1 ek lekvár
Elkészítése:Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, az egész cukor mennyiségéből veszünk el hozzá 1 teáskanállal.
Közben elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a cukrokkal, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, lekvárral, apránként annyi forró tejet adunk hozzá, amennyitől kenhető állagúvá válik, de nem hígul el. (kb 5-7 ek)A 2 egész tojást + 1 tojásfehérjét habosra keverjük a többi cukorral és a vaníliás cukorral.A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a csipet sót, hozzáadjuk a cukros tojást, felfuttatott élesztőt és a puha zsírt.Tésztát gyúrunk, megdagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.Lisztezett felületen téglalap alakúra (30 cm magas / 33 cm széles) nyújtjuk a tésztát.A tészta alsó felét 1 centiméterenként csíkokra vágjuk, 3 szálanként összefonjuk.
A tészta felső részén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, majd fentről hajtogatva elkezdjük összetekerni a tésztát, mint a bejglit szokás.Addig tekerjük, míg elérünk a fonott részhez.A fonatokat ráhajtogatjuk tésztatekercsre, ügyelve arra, hogy a fonatok vége a tésztatekercs alja alá kerüljön, így nem tudnak majd sütésnél "összeugrani".A tésztát koszorúvá formázzuk, sütőpapíros tepsire téve, letakarva kelni hagyjuk, míg bemelegszik a sütő.A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.A kalácsot kicsit megszurkáljuk, hogy süléskor távozhasson belőle a gőz, ne repedjen meg.A megkelt tésztát lekenjük 1 tojássárgája + kevéske tej keverékével, kb 30-35 perc alatt (sütőfüggő!) szép pirosas barnára sütjük.


Inspiráció