Churros rumos csokoládé öntettel

  • 2017.02.27.
  • 2

Holnap már húshagyó kedd van, mely a farsangi időszak zárónapja majd hamvazószerdával megkezdődik a keresztények 40 napos nagyböjti időszaka, amely a húsvétra való felkészülés ideje.Így én még a farsang jegyében és egyben a tél búcsúztatására ma fánkot sütöttem, a spanyolok híres churros-át. Bizonyára mindenki ismeri és szereti is ezt az édességet. Egy égetett tészta, amely nagyon hasonlít a mi képviselőfánkunkhoz, de ezt nem sütőben, hanem bő forró olajban kell megsütni. Gyors, egyszerű desszert, melyet fahéjas porcukorban szokás megforgatni és a selymes csokiszósz sem maradhat el mellőle. Bár a spanyolok forró csokoládéval vagy vanília fagylalttal is szívesen fogyasztják. A receptben leírt mennyiség kb 2 fő részére elegendő, így bátran lehet duplázni is. Melegen a legfinomabb, így a sütését célszerű rögtön ebéd utánra időzíteni. Ha gyerekek is fogyasztják, természetesen a rumot hagyjuk ki az öntetből.
Churros rumos csokoládé öntettelHozzávalók:tészta:240 ml víz5 dkg vaj2 ek (barna)cukor22 dkg liszt1/2 tk vanília esszencia3 tojáscsipet sósütéshez:1 liter olajfahéjas porcukor:5 dkg porcukor1 tk őrölt fahéjcsokoládé öntet:10 dkg étcsokoládé1 dl habtejszínrum - ízlés szerintElkészítése:Egy edénybe öntjük a vizet, hozzáadjuk a vajat, cukrot, sót, addig melegítjük, míg a vaj felolvad.Hozzáöntjük a lisztet és a vanília esszenciát, állandóan kevergetve addig pirítjuk a tésztát, míg az alja sercegni nem kezd és elválik az edény falától (kb 2 perc).Átöntjük egy másik edénybe és félretesszük
egy kicsit hűlni. (3-5 perc)Közben egy tányérban a porcukrot elkeverjük a fahéjjal.A tésztához robotgéppel, egyesével hozzákeverjük a tojásokat, mindegyikkel alaposan eldolgozzuk.A masszát csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk.Az olajat lábasba vagy mély serpenyőbe öntjük, megmelegítjük, a nyomózsákból hosszú csíkokat nyomunk a tésztából az olajba, a csillagcső alatt konyhai ollóval elvágjuk és kb 2 perc alatt szép pirosra sütjük minden oldalát.Egyszerre 4-5 tésztacsíknál többet ne tegyünk a forró olajba!A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, még melegen beleforgatjuk a fahéjas porcukorba. (hidegen már nem ragad rá)A csokoládé öntethez vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel, állandóan kevergetve mártássá sűrítjük, majd belekeverjük a rumot is.A kisült fánkokat még melegen, frissen fogyasztjuk, a csokoládé öntetbe mártogatva.