Csirke Chow Mein

  • 2016.12.07.
  • 7

A legnépszerűbb kínai étel, mely tele van friss, ropogós zöldségekkel, a kínai konyha jellegzetes fűszereivel és illatos olajaival. Minden falatban érződik az ízek harmóniája. A megkaramellizálódott zöldségek, a lédús csirke, az enyhén pirult tészta ... annyira finom, hogy nem lehet betelni vele. Gyors és könnyű az elkészítése, ízekben gazdag és azonnal evésre csábít a kontrasztos színeivel. Bármilyen más zöldséget is belerakhatunk: pl: sárgarépát, gombát, zsenge borsólevelet, káposztát, spenótot, bambuszrügyet is. Én most azokat használtam fel ami épp itthon volt. Finom, ízletes étel, legalább egyszer érdemes kipróbálni.Csirke Chow MeinHozzávalók:4 személyre1 egész csirkemellfilé25 dkg kínai tojásos tészta ( mie vagy chow mein tészta - helyettesíthető: spagettivel vagy linguinivel)1/2 piros kaliforniai paprika1/2 sárga kaliforniai paprika2 bébi Pok Choy (kínai bordáskel - helyettesíthető káposztával)
5 dkg babcsíra
2 szál újhagymadiónyi friss gyömbér3-4 g fokhagyma1 friss piros chiliszójaszószszezámolajsóbors1 ek kínai ötfűszer keverék1 tk kukorica keményítőtetejére:pirított szezámmagElkészítéseA csirkemellet nagyon vékony szeletekre vágjuk,
edénybe rakjuk, meglocsoljuk 1-2 ek szójaszósszal, fűszerezzük: sóval, borssal, kínai ötfűszer keverékkel, jól összekeverjük, kicsit félrerakjuk.A fokhagymát, gyömbért megpucoljuk, lereszeljük, a chilit félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felcsíkozzuk.A zöldhagymát zöldjével együtt fél arasznyi méretűre vágjuk, felcsíkozzuk.A paprikákat kicsumázzuk, vékony csíkokra szeleteljük.
A kínai tojásos tésztát forrásban lévő vízbe dobjuk, 3-4 perc alatt "aldenté"-re főzzük, leszűrjük, kevés olajon átforgatjuk, hogy felhasználásig ne ragadjon össze. (ha más tésztából készítjük, természetesen több a főzési idő)A wokban olajat melegítünk, közben a csirkemellet megszórjuk a kukoricakeményítővel, alaposan átforgatjuk, majd a forró wokban megsütjük, kiszedjük, félretesszük.A fennmaradt olajon - ha kevés, öntünk még hozzá - a chilit, gyömbért, fokhagymát átpirítjuk, rádobjuk a paprikákat, újhagymát, pok choyt, kevergetve, rázogatva addig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak, de kissé roppanósak maradnak.Hozzáadjuk a kifőtt tésztát, babcsírát, meglocsoljuk szójaszósszal és szezámolajjal, majd a félretett csirkehúst is visszatesszük a wokba.
Az egészet jól összemelegítjük és kicsit lepirítjuk.Tányérra szedjük, tetejét pirított szezámmaggal meghintjük. (én még kevés újhagyma zöldjét is szórtam rá)Forrón, frissen tálaljuk.