Balzsamecetes, zöldséges lencsesaláta

  • 2016.12.30.
  • 8

Mint lyukas zsákból a lencse, úgy hulljon rád a szerencse - mondja az újévi jókívánság. De lencsét nem csak a szerencse és jólét bevonzása miatt érdemes enni, hanem mert egészséges is. Nagyon gazdag tápanyag és növényi fehérjeforrás. Én év közben is sokszor készítek, főleg lencsefőzeléket, de így szilveszterkor sem hiányozhat a kínálatból. Most egy igen hamar elkészíthető lencsesalátát ajánlok az újévi malacsült mellé, csak a lencsét kell megfőzni, a zöldségek nyersen kerülnek a salátába, megőrizve a roppanósságukat és vitamintartalmukat. Kis időt kell csak hagyni, hogy az öntet jól átjárja a saláta összetevőit, aztán már fogyasztható is. Balzsamecetes, zöldséges lencsesalátaHozzávalók:saláta:50 dkg főtt lencse1/2 piros kaliforniai paprika1/2 kígyóuborka1/2 lilahagyma1 cs petrezselyemöntet:3-4 ek balzsamecet1 ek olívaolaj1 tk dijoni mustár1 tk juharszirup (helyettesíthető mézzel)2 gerezd zúzott fokhagymasófrissen őrölt borsElkészítése:A kaliforniai paprikát, uborkát, lilahagymát apró kockákra vágjuk.Petrezselymet finomra aprítjuk.A lencsét előző nap beáztatjuk, másnap sós-babérleveles vízben puhára főzzük, kihűtjük.Egy nagy tálban összekeverjük a főtt lencsét, paprikát, uborkát, lilahagymát és a petrezselyemzöldet.Az öntet hozzávalóit simára keverjük, ráöntjük a salátára.Alaposan átforgatjuk, legalább 1/4-1/2 órát állni hagyjuk, míg a saláta átveszi az öntet ízeit.