Habos szilvás sütemény

  • 2016.08.05.
  • 1

Jaj, de jó a habos sütemény ...
Kiss Manyi jutott ma eszembe, ahogy Latabár Kálmánnal énekli ezt a dalt egy régi filmben, miközben a sütit készítettem. Nagyon puha tésztájú, a sok gyümölcstől kellően szaftos, de nem túlzottan édes sütemény. A roppanós tojáshab pedig
csak megkoronázza az amúgy is királyi desszertet. Szerintem ez olyan mindenki kedvence sütemény, érdemes a szilvaszezonban legalább egyszer elkészíteni.Habos szilvás süteményHozzávalók:kb 21x33cm-es tepsihezkb 80 dkg szilva30 dkg liszt1 cs sütőpor2 dl tej5 tojás12,5 dkg vaj vagy margarin32 dkg porcukor (12 dkg a tésztába + 20 dkg a tojásfehérjéhez)3 ek cukor1/2 tk fahéj1 tk citromlécsipet sóElkészítése:A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, megforgatjuk a fahéjas cukorban.A tojássárgákat habosra keverjük a 12 dkg porcukorral és a puha vajjal.Hozzáadjuk a sütőporral, csipet sóval elkevert lisztet és a tejet, simára keverjük.A sütőt előmelegítjük 180C-ra.A közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, megrakjuk a fahéjas-cukros szilvával, kb 35-40 percig sütjük. (tűpróba!)
A tojásfehérjét egy csipet sóval, citromlével és 20 dkg porcukorral kemény habbá verjük.Rásimítjuk a sütemény tetejére, a hőt 150C-ra mérsékelve visszatesszük a sütőbe, további 15-20 percre.A hab inkább csak száradjon!
Világosra sütjük.Ha kicsit kihűlt, vizes késsel szeleteljük.Recept: innen