Kínai szezámmagos csirke

  • 2015.01.28.
  • 1

Nagyon szeretem az ázsiai konyha mesés, édes-savanyú ízvilágát és sajnos elég gyakran el is csábulok egy-egy ropogós csirkefalatkára vagy egy jó csípős szecsuáni marhára. Ha nem jutok el kedvenc, megbízható kínai büfémbe, de falatoznék végre egy jó kis kínait, akkor marad a "home made" lehetőség. Mondjuk ennek is meg van az előnye, mert így legalább tudom mit teszek bele, ízfokozót azt biztosan nem, amitől mint tudjuk minden olyan nagyon finom. Maga az étel nem túl bonyolult, bár egy kicsit pepecselős, de nem vészes. A végeredmény egy omlósan pihe-puha hús, ropogós bundájú tésztakéregben, édes-csípős-ragacsos mázban fürdetve. Hamisítatlan egzotikus ízélmény, saját konyhánkból, kínai-kaja rajongók ne hagyják ki!
Hozzávalók:1 nagy csirkemellfilépác:1 ek olívaolaj1 ek szezámolaj2 ek szójaszósz2 tk barna cukorbunda:7 ek liszt1 tk só1/2 tk őrölt bors1,5 tk sütőpor3 ek kukoricakeményítő1 felvert tojás1 ek olívaolajkb 1-1,5 dl vízszósz:2 ek méz2 ek chiliszósz (vagy csípős paprikakrém)6 ek ketchup4 ek szójaszósz1/2 csésze víz4 ek pirított szezámmagkisütéhez:olajElkészítése:A csirkemellfilét falatnyi darabokra vagy vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk.A pác hozzávalóit összekeverjük, a húst alaposan beleforgatjuk és legalább 1 óra hosszára hűtőbe tesszük.A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.A bundához egy tálban összekeverjük a hozzávalókat és annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. (A tészta se túl híg, se túl sűrű ne legyen. Ha túl híg lefolyik a húsról, ha meg túl sűrű, akkor nagyon vastag lesz a bunda)
A szószhoz egy edénybe tesszük a ketchupot, mézet, chiliszószt, szójaszószt és a vízzel felöntve tűzre rakjuk, mártás sűrűségűre beforraljuk. Belekeverjük a pirított szezámmagot, melyből egy keveset félrerakunk.

Bő olajat hevítünk.A húsdarabokat lecsepegtetjük, beleforgatjuk a masszába és kis adagokban kisütjük, papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, majd megforgatjuk a szószban.Azonnal tálaljuk, főtt rizst kínálunk a szezámmagos csirkefalatkákhoz, melyet a tányéron még a félretett szezámmaggal ill. apróra vágott petrezselyemmel meghintünk.