Ropogós csirkefalatok

  • 2014.09.30.
  • 0

Néha nagy szükség van a gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptekre, ebédötletekre. Általában szívesen pepecselek a konyhában, de velem is előfordul néha, hogy nincs kedvem főzni vagy egyszerűen csak nem jut idő a több órás fogások elkészítésére. Ha előre tudom, hogy másnap nem lesz sok időm főzni, akkor a legkézenfekvőbb, hogy előző este húst pácolok, így másnap kevés időráfordítással mégis meleg és finom ebédet ehetünk. Zsemlemorzsa helyett utóbbi időben inkább ropogós panko-morzsába vagy összetört kukoricapehelybe forgatom a húst és nem bő olajban sütöm ki, hanem tepsibe téve, csak leheletnyi olajjal megspriccelve a sütőbe tolom. Így nincs olajszag a lakásban és nem tocsog a zsiradékban sem, arról már nem is beszélve, hogy mennyivel egészségesebb így elkészítve. Csirkemell helyett csirkecomb-filét is használhatunk, illetve joghurtban is pácolhatjuk a húst, de akkor csak kukoricapehelyben forgassuk meg. Fűszerezni bármivel lehet, amit szeretünk, én most a csirkéhez különösen jól illő fűszereket használtam és mivel volt itthon füstös ízű paprikám, az is került bele. Krumplipürével és házilag, friss tormával készített céklasalátával kínáltam.Elkészítési idő: 30 percPihentetés: 30 percHozzávalók:1 kg csirkemellfilé2 tojás2-3 g fokhagyma1 tk cayenne bors1 tk spanyol füstös paprika
(helyette jó a sima csemegepaprika is)1 tk oregano1 tk majoránnafrissen őrölt borssó3-4 ek olajkukoricapehelyolívaolajElkészítése:A sütőt előmelegítjük 200 C-raEgy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.A csirkemelleket ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a a zúzott fokhagymát, fűszereket, rácsorgatjuk az olajat.Alaposan összeforgatjuk, legalább fél órát - ha van idő, akkor egy éjszakát - a hűtőben pihentetjük.A kukoricapelyhet egy zacskóba tesszük, sodrófával durvára törjük, a tojásokat felverjük.Néhány húsdarabot belemártunk a tojásba, majd egyenesen a kukoricapelyhes zacskóba dobjuk őket, a zacskó száját szorosan összezárva összerázzuk az egészet, hogy a panír szép egyenletesen bevonja a húst.Ezt a műveletet addig ismételjük míg elfogynak a húsfalatkák.A bepanírozott darabkákat egyesével a sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, tetejüket kevés olívaolajjal megspricceljük.A csirkecsíkokat kb 15-20 perc alatt ropogósra sütjük a sütőben.Rizzsel, krumplival, salátával kínáljuk, de adhatunk mellé nyers zöldséget is különféle mártogatósokkal.