Svéd uborkasaláta télire

  • 2014.08.11.
  • 4

Nálunk nincs az a mennyiség savanyúságból ami el nem fogyna. Esszük télen és esszük nyáron is, esszük magában és esszük minden olyan ételhez, amely megkívánja maga mellé a savanyúságot. Minden nyáron rakok el paprikát, uborkát, karfiolt és csalamádét is, de azért szeretek a hagyományostól kicsit eltérő változatokat is kipróbálni. Így került képbe ez a svéd uborkasaláta. A felöntőlé különböző arányokkal kering a neten, mindenki saját ízlése szerint készítse, aki édesebben szereti több cukorral, aki savanyúbban az több ecettel. Kóstolgatással eldönthető, hogy kinek hogy ízlik jobban. Én megpróbáltam a saját ízlésünk szerinti változatot eltalálni, - ami sem nem túl édes, se nem túl ecetes - azt teszem közzé a receptben. A mustármag ad egy plusz kellemes ízt neki, de én nem szeretek ráharapni étkezés közben, így azt kihagytam. A borként viszont kell bele, mert attól tovább marad ropogós az uborka.

Elkészítése: 15 percPihentetés: 24 óraHozzávalók:6 db 720 ml-es befőttes üveghez4 kg uborka (a legjobb a csemege vagy fürtös, de nálam most zsenge kígyóuborka volt)1 kg vöröshagyma1/2-1 cs mustármag (opcionális, én nem raktam bele)felöntőlé:6 dl víz6 dl cukor4 dl 10%-os ecet1 dl só1 kk Na-benzoát
1 kk borkén
Elkészítése:Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt vékonyra legyaluljuk vagy felszeleteljük, óvatosan összekeverjük.A hozzávalókból felöntőlevet készítünk, ráöntjük a hagymás uborkára. A felöntőlevet nem kell melegíteni, de a Na-benzoát nem oldódik hideg vízben, így a 6 dl vízből vegyünk el egy keveset, langyosítsuk meg, abban oldjuk fel a tartósítószert, úgy öntsük az uborkához.
Letakarva, hűvös helyen vagy hűtőben 24 óráig állni hagyjuk, időnként óvatosan megkeverjükLazán üvegekbe rakjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne maradjon levegő az üvegben, színültig feltöltjük a lével, celofánnal lekötjük, tetejét rácsavarjuk és a végleges helyére tesszük.