Osterpinze (húsvéti kalács)

  • 2014.04.18.
  • 4

Az Osterpinze Ausztriában a tradicionális húsvéti kenyér. Eredetileg olasz karácsonyi étel volt, melyet az osztrákok tettek húsvéti csemegévé. Húsvéti szokás főleg a katolikusok körében, hogy húsvét vasárnapján ezt az édes kenyeret, néhány tojás és egy darab sonka kíséretében megáldatják a pappal, majd a család minden tagja eszik mindegyikből, mert a megáldott étel állítólag szerencsét hoz. Jellegzetessége, hogy a tésztán 3 metszést kell ejteni, ez a Szentháromságot jelképezi és elmaradhatatlan róla a jégcukor is. Én most az alap receptet használtam, de lehet bele tenni még különböző fűszereket, pl.: ánizst, szerecsendiót, szegfűborsot és mazsolát is. Nagyon finom, csábítóan puha és könnyű tésztája van, amely kellemesen édeskés, jól passzol a sonka és a torma mellé, de reggelire is fogyaszthatjuk vajjal és lekvárral. Elkészítési idő: 90 percHozzávalók:10 db-hoz
25 dkg liszt5 dkg porcukor1,5 dl tej2 dkg friss élesztő5 dkg puha vaj2 tojás1 ek rum1/2 citrom reszelt héja1/2 tk vanília kivonatcsipet sótetejére:jégcukorképElkészítése:A tejet meglangyosítjuk, a porcukorból elveszünk 1 evőkanálnyit, belekeverjük, az élesztőt hozzámorzsoljuk, felfuttatjuk.A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, vaníliakivonatot.Az egyik tojás sárgáját félretesszük a tészta tetejének megkenéséhez, a másik egész tojást, a tojásfehérjét és a rumot egy tálkába tesszük,enyhén felverjük.
A felfutott élesztőt a liszt közepébe öntjük, robotgép dagasztó spiráljával elkezdjük dagasztani, hozzáadjuk a puha vajat, majd a rummal elkevert tojást.10-12 perc alatt szép fényes tésztává dolgozzuk, lágy, puha tésztát kell kapnunk.Meleg helyen 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát lisztes felületen kissé átgyúrjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, minden darabból gömböket formálunk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, nagyobb távolságot hagyva közöttük, mert sütéskor megnőnek.A félretett tojássárgájával megkenjük és egy éles, tiszta ollóval Y alakot vágunk mélyen a tetejébe.Megszórjuk jégcukorral.180 C-os sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.Forrás