Kunsági tokány

  • 2014.04.07.
  • 7

Szeretjük a jó szaftos, fűszeres és ízletes tokányokat, ami a magyar konyha méltán népszerű ételei közé tartozik. Ahány ház, annyi féle tokány. Tulajdonképpen mindenféle húsból, csirkéből, pulykából, sertésből, marhából, vadból is elkészíthető, de talán a legfinomabb, ha vegyes húsból készül. Nagyon kiadós, jól variálható ételféle, gombával, borsóval, tejföllel dúsítva jól lehet vele lakatni rendesen a családot. A tokányok legfontosabb fűszere a bors és levük pedig sűrű és tartalmas. Ma eszembe jutott ez a recept, amit én az egyik férfi kollégámtól kaptam réges-régen, aki valaha szakácsként dolgozott. Időnként sorba ültetett minket nőket az irodában, és csak diktálta a jobbnál jobb receptjeit, amelyek nagy részét manapság is rendszeresen készítem, mert idő takarékosak, praktikusak és finomak. Innen is köszönet neki! Ez egy nagyon egyszerű, zöldségek nélküli változat, a bors mellett a majoránna dominál benne, a szalonna pedig biztosítja a kissé füstös aromát. A tokányokat nyáron bográcsban is megfőzhetjük, úgy az igazi, jó kis hétvégi program és mellé egy pohárka bor még a jókedvet is garantálja.

Elkészítési idő: 90 percHozzávalók:50 dkg sertéscomb10 dkg füstölt szalonna2 vöröshagyma1 nagy dobozos tejföl1 ek liszt1 paradicsom1 paprika1 tk sófrissen őrölt bors2 ek őrölt majoránnaElkészítése:A felkockázott szalonnát egy serpenyőben zsírjára sütjük, a pörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát.Hozzáadjuk a felcsíkozott húst, kevergetve addig pirítjuk a hagymás zsíron, míg a hús teljesen kifehéredik.Hozzátesszük a fűszereket, negyedekbe vágott paradicsomot, félbevágott, kicsumázott paprikát és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Puhulásig főzzük, közben időnként pótoljuk a vizet.
Amikor a hús megpuhult elfőzzük róla a vizet, hagyjuk a szaftot besűrűsödni, hozzáöntjük a liszttel elkevert tejfölt, kiforraljuk.Főtt tésztával (penne, spagetti) vagy rizzsel kínáljuk.