Csudajó almatorta

  • 2014.01.31.
  • 9

Almás sütiből sosem elég! No meg aztán nem lehet vele nagyot tévedni sem, általában mindenki szereti. Ebben a hidegben ki sem dugtam ma az orromat a házból, inkább begyújtottam a sütőt és megsütöttem ezt a nagymamás süteményt. Vékony ropogós tészta az alja és rajta a jóóó sok zamatos töltelék. Sőt az egész torta majdnem csak töltelékből áll, nehezen lehetne ráfogni, hogy nem elég szaftos. Még a tetejét sem tészta borítja, hanem almaszeletek, melyeket megkentem leheletnyi rumos sárgabaracklekvárral. Közeleg a hétvége, akinek nincs ötlete, hogy mit süssön, annak ajánlom ezt a könnyű, gyümölcsös desszertet.

Elkészítései idő: 60 percPihentetés: 60 percHozzávalók:18 cm-es tortaformáhoztészta:12 dkg liszt8 dkg vaj vagy margarin1 tojás1 kk porcukorcsipet só2 ek zsemlemorzsatöltelék:1,2 kg alma10 dkg cukor
(az alma édességétől függően lehet több vagy kevesebb is)5 dkg mazsola5 dkg durvára vágott dió1/2 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve1 mk fahéjtetejére:sárgabaracklekvárrumbarnacukorElkészítése:1.
A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojással könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.2.
Folpackba csomagolva legalább 1 órát hűtőben pihentetjük.3.
Az almából 2 darabot félreteszünk, a többit meghámozzuk, lereszeljük, elkeverjük a mazsolával, dióval, reszelt citromhéjjal, citromlével, fahéjjal és a cukorral.4.
A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja és a kivajazott, kilisztezett formába fektetjük.5.
Meghintjük a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a levétől kinyomkodott reszelt almát. (kicsit nyomkodjuk le, hogy ne legyen hézagos)6.
A félretett 2 almát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, vékony cikkekre vágjuk, szépen elrendezzük a torta tetején.7.
Az almaszeleteket kevés rummal (vagy vízzel) hígított sárgabaracklekvárral megkenjük, barnacukorral megszórjuk.8.
Előmelegített sütőben 180-200 C-on kb 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.9.
Melegen vagy hidegen is adhatjuk, de langymelegen a legfinomabb.

AZ OTTHON ÍZEI