Zellerkrémleves sült fokhagymával és petrezselyem olajjal

  • 2013.11.23.
  • 3

Gyerekként nem szerettem a leveseket. Talán a borzalmas "valamit visz a víz" zöldséges levesek miatt, amit az iskolai menzán adtak. Aztán sok év múlva jött a "kattanás" és ma már elképzelhetetlen, hogy ne legyen hetente többször leves a terítéken. A krémleveseket sajnos egyedül én szeretem a családban, de ha megkívánom azért el szoktam készíteni. Egyik nagy, megunhatatlan kedvencem a markáns ízű, aromás zellerkrémleves. Egy nagyobbacska gumóból több napra való adag lesz és a feltétek váltogatásával minden nap más ízvilágot kóstolhatok. Van amikor bacon,- vagy kolbász chipsszel bolondítom meg, van hogy pirított magvakat vagy pirított zsemlekockát és snidlinget szórok rá, de csak egy kis füstölt sajt is nagyon fel tudja dobni. Dúsíthatjuk a levest gyümölcsökkel is, például körtével, almával. Szóval sokféle módon szoktam elkészíteni, de most úgy érzem sikerült felülmúlni az eddigieket. A recept ötletet - némi változtatással -
erről az oldalról vettem. A sült fokhagyma, pisztácia, petrezselyem olaj tökéletes ízharmóniát teremtett az amúgy nagyon egyszerű levesben. A zeller rendkívül sok szerves anyagot és sót tartalmaz, segít a szervezet lúgosításában, hatóanyagai erősítik az immunrendszert, amire a téli időszakban nagy szükségünk van.



Elkészítési idő:
90 percHozzávalók:50 dkg zeller1 egész fej fokhagyma1 vöröshagyma1 l zöldségalaplé1,5 dl tejszín1 cs petrezselyem2,5 dkg vajolívaolajsófrissen őrölt borsdíszítéshez:natúr pisztáciaElkészítése:1.
A fokhagymát megolajozott alufóliába csomagoljuk, 180 C-on kb 1 óra alatt megsütjük.2.
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon
megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megpucolt, apróra felkockázott zellert, pár percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével.3.
A sült fokhagyma gerezdjeiből óvatosan kinyomkodjuk a pépes
fokhagymakrémet, hozzáadjuk a zellerhez, puhára főzzük.4.
Összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a tejszínt, tűzre visszatéve összeforraljuk. Ha túl sűrű lenne a leves még tejszínt adhatunk hozzá.
5.
A petrezselyem olajhoz a petrezselymet olívaolajjal pépesítjük (aprító vagy mozsár segítségével), majd finom szűrőn átszűrjük.6.
A
forró levest tányérokba merjük, megcsöpögtetjük a petrezselyem olajjal, megszórjuk a felaprított pisztáciával és kevés petrezselyemzölddel. (Én még egy kevés rózsaborssal is megszórtam)AZ
OTTHON ÍZEI