Szőlős Waldorf-saláta

  • 2013.10.08.
  • 7

A New York-i Waldorf Astoria Hotel 1896-os megnyitóján szolgálták fel először ezt a salátát. Megalkotója a főszakács, Oscar Tschirky volt, aki a megnyitón új ételkreációval szerette volna elkápráztatni a luxusszálloda előkelő vendégeit, ezért állandóan kísérletezett, míg végül kevés, de minőségi alapanyagokból megalkotta ezt a salátát. A pikáns zellerből, édes almából és selymes majonézből álló saláta az egyik legkedveltebb őszi-téli vitaminforrásom. Hogy ne legyen annyira hizlaló joghurttal lazítom és szőlőt is teszek bele. Ha van otthon valamilyen kék sajt, az sem árt neki. Nagyon jó kis saláta sültekhez, halakhoz, de én leginkább így önmagában kedvelem. Aki nem szereti a zeller markáns ízét, az a jóval enyhébb ízű szárzellerrel is elkészítheti, úgy is nagyon finom.


Elkészítési idő: 40 percPihentetés: 2-4 óraHozzávalók:30 dkg zeller vagy szárzeller30 dkg alma2 ek citromlé5 -8 dkg dió15 dkg szőlő1 dl házi majonéz2 dl joghurtElkészítése:1.
Az almát félbevágjuk, magházát kiemeljük, húsát vékony csíkokra (julienre) vágjuk.2.
zellert meghámozzuk, ugyancsak vékony csíkokra metéljük.3.
A zellert és az almát összekeverjük, citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.4.
A szőlőszemeket félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk belőle.5.
A diót teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára vágjuk.6.
Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, leöntjük a majonéz-joghurt keverékével, óvatosan összekeverjük.7.
Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.8.
Kínálhatjuk salátalevélen vagy üvegkelyhekbe töltve.