Marokkói vöröslencse leves

  • 2013.09.27.
  • 7

Visszavonhatatlanul itt az ősz, már hidegek a reggelek és az éjszakák is. Én ilyenkor már tartalmas, fűszeres, levesekre vágyom. Lencséből levest évente talán kétszer szoktam készíteni, főzeléket gyakrabban. A vöröslencsével csak most ismerkedem, a felhasználásához kerestem receptet, amit meg is találtam Trollanyunál. Egész biztos voltam benne, hogy a megfelelő receptre bukkantam, mert a keleties fűszerezés és a chili
nagyon hamar át tudja melegíteni a szervezetet. Mivel a vöröslencsét nem kell előre beáztatni, így azonnal el is készítettem a levest. Már főzéskor fantasztikus illatok szálltak a fazékból, a kész leves pedig olyan ízes, aromás lett, hogy muszáj volt repetázni belőle. Köszönöm Trollanyunak a receptet, a vöröslencsével való első tapasztalatom nagyon pozitívnak bizonyult, és mivel nagyon ízlett gyakran fog készülni még nálunk a tél folyamán.






Elkészítési idő: 70 percHozzávalók:50 dkg vöröslencse2 ek olaj4 g zúzott fokhagyma2 tk őrölt koriander (mozsárban törtem össze)
1 tk őrölt kömény1 tk kurkuma1/2 tk őrölt bors1 tk pirospaprika (nálam spanyol füstös)1/4 tk őrölt fahéj1,5 tk só20 dkg friss paradicsom vagy 1 aprított paradicsom konzerv1,5 liter víz vagy zöldségalaplétálaláshoz:citromlétejfölchili pehelyElkészítése:1.
Az olajon megpirítjuk a fokhagymát és a fűszereket, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett vörös lencsét.2.
Felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével.3.
Lefedve, alacsony lángon fél órát főzzük.4.
Hozzáadjuk az apróra vágott héj nélküli paradicsomot vagy paradicsomkonzervet, további fél órát főzzük, a vizet folyamatosan pótoljuk, ha szükséges.5.
Tálaláskor ízlés szerint citromlevet adunk hozzá, tetejét chili pehellyel megszórjuk, tejföllel kínáljuk.