Nektarin-szeder tortácskák

  • 2013.07.19.
  • 5

Van a kertben egy öregecske szeder bokrocskánk, aminek a termése idén nagyon bőségesnek ígérkezik. A mély lila színű, mézédes szemecskék naponta csábítanak a bokor meglátogatására, amelyet nyomban le is szüretelünk és vagy csak magában vagy joghurtba keverve azonnal elfogyasztunk. Ma azonban szerettem volna valami olyan gyümölcsös sütit sütni, amiben szeder is van, recept után kutakodva egy régi Nők Lapjában megláttam Lajos Mari receptjét. Omlós tészta, lágy puding és nap érlelte zamatos gyümölcs, falatnyi tortácskáknak kivitelezve. Rögtön tudtam, hogy ez kell nekem, ebédre már készen is voltam vele. Kicsit munkás az elkészítése, de akinek nincs kedve bíbelődni vele, az megkönnyítheti és meggyorsíthatja a dolgot, ha a tésztakosárkákat és a pudingot készen veszi, ez esetben még a sütőt sem kell bekapcsolni. Az éppen aktuális, friss gyümölcsök mind jók hozzá. Én a zselézést kihagytam, mert nem volt ideje túl sokat állni, de narancslikőrrel megbolondított, felvert tejszínt kínáltam hozzá. Mutatós, ideális vendégváró desszert.Elkészítési idő: 60 percPihentetés: 120 percHozzávalók:8 db tortácskáhoztészta:15 dkg liszt10 dkg lágy vaj vagy margarin5 dkg porcukor2 tojás sárgája1 ek tejföl1/2 citrom reszelt héjacsipet sótöltelék:2,5 dl tej1/2 tasak vaníliás pudingpor3 dkg porcukordíszítés:4 nektarin2-3 ek citromlé8 szem szeder1,2 dl szőlőlé1 vaníliás cukor1/2 tasak színtelen tortazselé pora formák kikenéséhez2 dkg lágy vajlisztElkészítése:1.
A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, lágy vajat, reszelt citromhéjat, tojások sárgáját és a tejfölt, összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.2.
8 db 10 cm átmérőjű mini gyümölcstorta formát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, szorosan egymás mellé tesszük őket.3.
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.4.
A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, lazán a formák tetejére terítjük, majd a peremükön átgurítjuk a nyújtófát, amely átvágja, leválasztja a felesleges tésztahulladékot.5.
A tésztát a formákba nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, tepsibe helyezzük. 6.
Sütőpapírból vágott kisebb négyzetlapokat terítünk a tetejükre, száraz babbal / borsóval lenyomatjuk, hogy sütés közben ne púposodjon föl.7.
10-12 percig sütjük, majd a nehezéket papírostul eltávolítjuk és további 6-8 percre visszatesszük a sütőbe.8.
10 percig a formákban pihentetjük, rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát.9.
A krémhez a tejből,
pudingporból és porcukorból pudingot főzünk, jéghideg vízbe állítva langyosra hűtjük és megtöltjük vele a tortácskákat.10. A nektarinokat félbevágjuk, kimagozzuk, mindegyiket 3 gerezdre szeleteljük, megkenjük a citromlével és a krémbe nyomkodjuk. Közepüket 1-1 szem szederrel díszítjük.11. A szőlőlé és vaníliás cukor hozzáadásával elkészítjük a tortazselét (a tasakon található leírás szerint) és ecsettel vékonyan bevonjuk vele a tortácskák tetejét. Hagyjuk megdermedni, tálalásig hidegen tartjuk.12.
1-2 órát hagyjuk állni, míg kicsit megpuhul a tészta.13.
Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.bokrocskánka "hazai"AZ OTTHON ÍZEI