Nehéz sós teasütemény

  • 2013.07.12.
  • 6

A ropogtatni való sós falatkák nálunk talán még nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint az édes sütik. Szeretek nagyobb adagokat sütni belőlük, mert fém dobozban napokig elállnak és így a délutáni kávé, tea mellé mindig van egy kis rágcsálnivaló, de szívesen fogyasztjuk reggel-este egy bögre tejjel is. A receptet Illéskrisztől hoztam, nála láttam még régebben, akkor fel is vettem a várólistára, végre ma lekerült róla. Tömör, nehéz
tésztájú süti, nagyon laktató és igazán finom. A rászórt magocskáktól nagyon ízletes és mutatós is. Legközelebbi vendégváráshoz is sütni fogok, de mindjárt dupla adagot.Elkészítési idő: 90 percHozzávalók:48 dkg liszt25 dkg vaj vagy margarin2 tojás sárgája130 ml tejszín2 dkg sóa lekenéshez:2 tojásfehérjeszóráshoz:szezámmagmákegész köményreszelt sajtElkészítése:1.
A lisztbe belekeverjük a sót és a felkockázott hideg vajat elmorzsoljuk benne. A többi hozzávalóval, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, nem kell kidolgozni, amint összeáll már jó is.2.
A tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy tálcára áttéve fél órára a fagyasztóba tesszük.3.
A megfagyott tésztát kivesszük, megvárjuk, míg annyira felenged, hogy fel tudjuk vágni.4.
Egy éles késsel egyenlő nagyságú kockákra vágjuk, - de különféle kiszúrókkal is kiszúrhatjuk - megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével és csíkonként megszórjuk a különböző magvakkal.5.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és még fagyosan betesszük a süteményeket a 200 C-ra előmelegített sütőbe, kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd 1 órát állni hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek.6.
Másnapra még finomabbak lesznek.AZ OTTHON ÍZEI