Zsúrpogácsa

  • 2013.06.02.
  • 3

Meghoztam a frissen sült pogácsát, amit tegnap ígértem. Nagyon szeretem a pogácsákat, valahogy úgy vagyok velük, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Lehet sajtos, túrós, káposztás, burgonyás, mindegy csak pogácsa legyen, de azért a megunhatatlan örök kedvenc az a töpörtyűs. Ezt a nagyon finom omlós tésztájú pogit a Váncza könyvből néztem ki, tetszett benne, hogy nem hosszadalmas az elkészítése, mert nem kell hajtogatni, összegyúrás után akár azonnal süthetjük is. Igaz én pihentettem néhány órát a hűtőben, de ez csak jót tett neki. Nyersen is nagyon jó állagú volt a tészta, de amikor frissen kisült már látszott, hogy pont olyan, mint amit vártam tőle. Igaz kicsit dülöngélősek lettek, de így legalább látszott rajtuk a "home made" jelleg és egyébként ez senkit nem zavart engem kivéve, mert hogy fotózzak részeges pogácsákat? Azért akadt jó néhány köztük, amelyik nem rúgott be, így azok lettek a fotóalanyok. Nekem a megadott mennyiségből 48 darab pogácsám lett. Elkészítési idő: 45 percHozzávalók:48 dkg liszt21 dkg fagyos zsír1 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez2 dl tejföl1/2 ek só1 cs sütőporElkészítése:1.
A lisztbe beletesszük a sót és a sütőport.2.
A zsírt elmorzsoljuk benne, majd a tojással, tejföllel tésztává gyúrjuk.3.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.4.
Tetejét éles késsel berácsozzuk, felvert tojássárgájával megkenjük.5.
A pogácsákat sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, előmelegített sütőbe téve közepes lángon 25-30 percig sütjük.Az Otthon Ízei