Meggyszósz

  • 2013.06.18.
  • 2

Megérkezett az igazi nyár és vele együtt a szezonális gyümölcsök sokasága is. Sajnos az idei gyümölcs árak, annak ellenére, hogy bőven van termés, a piacokon irreálisan magasak. Akinek van kertje, gyümölcsfája, az szerencsésnek érezheti magát, hisz csak ki kell menni a kertbe és le kell szedni a friss, érett, zamatos gyümölcsöt. Tavaly nem volt meggyünk, ami kevéske megtermett, az silány és ehetetlen minőségű volt. Az idén viszont, mintha csak kárpótolni akarna minket a fa, ontja magából a rengeteg gyümölcsöt, majd megszakad szegény a sok termés alatt. A napokban több helyen találkoztam a meggyszósszal és rájöttem, hogy nálam még nincs is fenn a blogon. A meggyszósz igazi nagy retro-klasszikus, de ezt is mindenki kicsit másképp szereti. Én inkább savanykásabban és sűrűbb állaggal. Most leírom, ahogyan én szoktam készíteni. A színe valóban ilyen volt, ahogy a képeken látjátok.



Elkészítési idő: 30 percHozzávalók:50 dkg meggy1 tk őrölt fahéjízlés szerint cukor / xilit
(a meggy savasságától függően)ízlés szerin frissen facsart citromlénagy csipet só2 dl főzőtejszín2 csapott ek étkezési keményítő (vagy liszt)Elkészítése:1.
A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk.2.
Lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi.3.
Hozzáadjuk a sót, fahéjat, cukrot és citromlevet, feltesszük főni.4.
Közben elkészítjük a habarást: a keményítőt csomómentesre keverjük a tejszínnel.5.
A szószt néhány percnyi forralás után behabarjuk, majd kiforraljuk (ha kell, ekkor még korrigálhatunk az ízén és az állagán)6.
Főtt vagy sült hússal, főtt burgonyával kínáljuk, de csak önmagában is, hidegen, melegen, egyaránt finom.A kicsi meggyfánk, amely a mai ebédhez a gyümölcsöt szolgáltatta. Ezek még 1 héttel ezelőtti fotók, azóta már szépen beérett a meggy. Jönnek sorban a meggyes receptek.Az Otthon Ízei