Epres túrótorta sütés és tojás nélkül Anyák napjára

  • 2013.05.04.
  • 2

Ennek a csodás, könnyed, kellemesen hűsítő tortának a receptjét az FB-n találtam. Ott a torta barackkal volt kirakva, de úgy gondoltam a holnapi Anyák napja alkalmából, hogy ünnepélyesebb legyen
én eperrel készítem el. Az eper még ízre nem az igazi, de sikerült viszonylag édeset vásárolnom, így jól illik a citrusos ízvilághoz. A nyári mézédes eperrel, friss bogyós gyümölcsökkel készítve viszont
a maga nemében verhetetlen ez a torta. A megalkotása alig több, mint negyed órát vett igénybe, csak a dermesztést kellett kivárni. Ha valaki kedvet kapott hozzá, még holnapra elkészül, lehet vele kedveskedni az Édesanyáknak, Nagymamáknak. Akár ma este is össze lehet a tortát állítani, aztán holnap friss gyümölccsel megdíszíteni vagy valamilyen gyümölcsszósszal leöntve tálalni. (E csodás torta megálmodóját minden igyekezetem ellenére nem sikerül felkutatnom, ha valaki ráismer a saját receptjére, jelezze és kiteszem a hivatkozást).Elkészítési idő: 20 percPihentetés: 120-180 percHozzávalók:50 dkg túró12,5 dkg puha vaj20-25 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor3 ek tejföl1 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve1,5 dl tej3 tk porzselatin (nálam 4 volt a biztonság kedvéért)Tetejére:40-50 dkg eper (vagy ízlés szerinti gyümölcs)1 cs gyümölcskocsonyapor (piros vagy színtelen)Elkészítése:1. A puha vajat, a tejfölt és a cukrokat kikeverjük.2.
Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és az ízlés szerinti citromlevet.3.
A túrót hozzákeverjük, ha nagyon darabos előtte krumplinyomón áttörjük.4.
A zselatint kevés langyos vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadunk 1,5 dl forró (!) tejet.5.
A zselatinos tejet még melegen a túróhoz keverjük.6.
Egy kapcsos tortaformát (az enyém 18 cm-es volt) enyhén kivajazunk és beleöntjük a masszát.7.
Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára.8.
Kétféleképpen díszíthetjük. Megvárjuk míg megdermed a torta és közvetlen tálalás előtt ízlésesen ráhalmozzuk a megmosott, leszárított eperszemeket vagy mielőtt teljesen megdermedne rátesszük a gyümölcsöt, a gyümölcskocsonyaport a leírtaknak megfelelően elkészítjük, ráöntjük és hűtőbe visszatéve megvárjuk, míg megkocsonyásodik.A gyümölcskocsonyás változat: