Medvehagymás, aszalt paradicsomos tojáskrémmel töltött dagadó

  • 2013.04.05.
  • 9

Múlt héten fedeztem fel, hogy már van medvehagyma a piacon, s mivel nagy kedvencem közé tartozik rögtön vettem is két nagy csomagot belőle. Én leginkább a maga természetes előfordulási formájában, vagyis nyersen szeretem enni, zsíros vagy vajas kenyérre aprítva, mert így nem vesznek el az értékes illóolajai, tápanyagai. Még maradt belőle egy fél csomagnyi, tovább már nem akartam tartogatni, mert megfonnyad, akkor jutott eszembe, hogy Napfény és Fűszer oldalán nemrég mennyire megcsodáltam a medvehagymával töltött dagadót, ami egyébként töltött húsok közül nálam viszi a prímet. Az alapötlet tehát Rebarbarától származik, de saját ízlésünkre formálva készítettem el. A bort és a fokhagymát elhagytam, de még volt néhány szem fűszeres olajban eltett, szárított paradicsomom, petrezselymet meg általában mindenbe teszek, így azok kerültek most bele. Köszönet a receptért, nagyon ízletes ebédünk volt. Mi könnyű, habos krumplipürével fogyasztottuk, de friss salátákkal, hidegen és melegen is finom.Másik kedvenc töltött dagadóm receptje is megtalálható.Elkészítési idő: 100 percHozzávalók:70-80 dkg dagadóTöltelék:5 főtt tojás1 egész tojás2 zsemle1 nagy vöröshagyma1/2 csokor medvehagyma1/2 csokor petrezselyem4-5 olajban eltett aszalt paradicsomsóborszsír a sütésheztej a zsemle áztatásáhozElkészítése:1.
A húst óvatosan felszúrjuk, vagy felszúratjuk a hentessel. Megmossuk, kívül, belül sózzuk, borsozzuk.2.
A tojásokat keményre főzzük, tojás szeletelővel felkockázzuk vagy lereszeljük.3.
Az apróra vágott vöröshagymát kicsi zsiradékon megdinszteljük.4.
A zsemléket tejben megáztatjuk, kifacsarjuk, a medvehagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, az aszalt paradicsomot is kisebb darabokra aprítjuk.5.
A tojást ketté választjuk a fehérjét felverjük habnak.6.
A főtt tojásokhoz adjuk az áztatott zsemlét, medvehagymát, petrezselymet, aszalt paradicsomot, dinsztelt hagymát, tojás sárgáját és végül a felvert tojásfehérjét. Sózzuk, borsozzuk, masszává gyúrjuk. 7.
A tojásos krémet beletöltjük a húsba, a végét hústűvel összetűzzük, hogy a töltelék ne folyjon ki.8.
A töltött dagadót tepsibe rakjuk, zsírt teszünk hozzá és felöntjük egy pohár vízzel. Alufóliával letakarjuk és 160-170 C-on 1 - 1 1/4 órát sütjük. Közben többször locsolgatjuk a saját levével.9.
Mikor a hús megpuhult levesszük a fóliát és szép pirosra sütjük.10.Még 10 percet pihentetjük alufólia alatt, hogy leülepedjenek a hús nedvei, csak ezután szeleteljük.