Ropogós sajtos rúd

  • 2013.03.31.
  • 8

Ez a recept már vagy 20 éve a birtokomban van. Még annak idején, pályakezdő koromban egy kedves kolléganőm adta közre a nagy érdeklődésre való tekintettel. Nyugdíjas búcsúztatóra hozta és ahogy megkóstoltuk mindenki másnap már meg is akarta sütni. A tészta ropogósságát, könnyedségét a benne lévő ecet adja. Már nagyon régen nem sütöttem, mert van ITT egy másik jól bevált receptem, azt készítem gyakrabban, de most az ünnepre való készülődéskor a kezembe akadt ez és így ennél maradtam. A tészta lefagyasztva kb 3 hónapig eláll, így bármikor, ha egy kis sós rágcsára támad kedvünk, rögtön kéznél van az alapanyag, csak 1-2 órával sütés előtt elő kell venni, hogy kiengedjen. Füstölt sajttal is nagyon finom.


Elkészítési idő: 45 percPihentetés: 8 óraHozzávalók:Tészta:50 dkg liszt25 dkg margarin25 dkg reszelt trappista sajt2 dl tejföl2 ek 10%-os ecet2,5 - 3 tk sóTetejére:1 felvert tojás10 dkg trappista sajtElkészítése:1.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva 1 éjszakát a hűtőben állni hagyjuk.2.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, derelyemetszővel tetszőleges méretű rudakra vágjuk.3.
Tetejüket a felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal bőven megszórjuk.4.
Sütőpapíros tepsibe téve, előmelegített sütőben 170-180C-on kb 20-25 perc alatt szép pirosasra sütjük.