Emlék a tanfolyamról

  • 2013.09.24.
  • 9

Biztos strébernek tartotok, de én szerettem a szakácstanfolyamot. Amennyire utáltam gimibe járni, ezt legalább annyira élveztem. Biztos közrejátszott az is, hogy ott muszáj volt tanulni, meg persze egyes tanárok személyisége sem könnyítette meg a dolgomat.
Viszont az iskola utáni tanfolyamokat, iskolákat rendesen élveztem. Már a műkörmös tanfolyamot is kitűnőre végeztem, ha lehet, a szakácssuli még jobban ment. Legelső konzultáción szerintem simán hülyének néztek, annyit kérdeztem, de hát én meg voltam győződve, hogy itt aztán mindennek tökéletesnek kell lennie. Sokan csak azért végezték el, hogy meglegyen a papír, de nekem sokkal fontosabb volt. Én ugyanis 32 éves koromra jöttem rá, mit szeretnék csinálni, ez pedig a FŐZÉS (kicsit későn érő típus vagyok).
Szóval igyekeztem, ahogy tudtam és ugyan nem kitűnőként, de ötösre, mégpedig osztályelsőként végeztem (Megjegyzem, jobb lett volna az eredmény, ha belenéztem volna a nyelvi tételekbe, de én nagyképű voltam. Gondoltam, aki étlapokat fordít, annak nehogy már ne menjen... Úgy izgultam, hogy a fele nem jutott eszembe, erre joggal gondolhatta a tanár, hogy nem tudom. Mindegy.).
A következő, egyszerű leveske is még a vizsgatételeimhez tartozott, azóta is rendszeresen készítem. Egyszerű, olcsó és még a gyerekek is imádták. Próbáljátok ki!


Avgolemono (görög citromos csirkeraguleves)
 
Hozzávalók 4 főre:
3 nagy csirke felsőcomb
Fél-fél sárga- és fehérrépa
Kis darab zeller és karalábé
1 gerezd fokhagyma héjastul
1 csokor petrezselyem
Fél citrom leve
10 dkg rizs
Só, fehér bors
1 dl tejszín
1 tojás sárgája
 
A combokat kicsontozzuk, a bőrüket félretesszük. A csontokat feltesszük főni a zöldségekkel 1,2 l vízben, nagy lángon forraljuk 20 percig, időnként lehabozzuk. Ezután leszűrjük, a húst másfél centisre kockázzuk, feltesszük főni a gyors csontlevesben. Ezt is lehabozzuk, mikor felforrt, beleszórjuk a rizst. Puhulásig főzzük, belecsorgatjuk a citromlevet, beleszórjuk a nem túl finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. A tojássárgát összekeverjük a tejszínnel, majd a nem lobogó levesbe vékony sugárban belecsorgatjuk, állandó keverés mellett. Ezt már nem forraljuk, fogyaszthatjuk is, de másnap is finom.