Egy tányér - két saláta

  • 2013.07.13.
  • 9

Mióta bloggerkedek, gyűjtöm a mutatós evőeszközöket, tányérokat, kiegészítőket. Ugyan nem szeretem a nagyon hatásvadász képeket, de az ízléses étvágykeltés nekem is célom. Nemrég egy bolhapiacon szépséges tányérokra akadtam, amik - szerintem - levesnek túl alacsonyak, viszont salátának, rizottónak tökéletesek.
A következő két saláta akkor született, mikor már muszáj volt valamit ennem, de mégsem akartam se nehezet, se sokat. És be kell vallanom, jobban is esett így, hogy ilyen "dizájnos" kivitelben vettem magamhoz, csendben sóhajtoztam evés közben :)


Szezámos-ribizlis csirkemáj frizésalátával, juhsajttal, langyos öntettel
 
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
3 ek szezámolaj
5 dkg vaj
1 ek szezámmag
10 dkg ribizli
1 ág kakukkfű
1 ek méz
1 ek gránátalmaecet
1 fej frizésaláta
Só, bors
10 dkg juhsajt
 
A frizésalátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, száradni hagyjuk. A csirkemájakat 2-3 darabba vágjuk, megborsozzuk. Egy serpenyőbe öntjük a szezámolajat és 2 dkg vajat. Mikor felolvadt a vaj, beleszórjuk a szezámmagot, kicsit megpirítjuk. Beleszórjuk a leszárazott ribizlit. A májakat villával megszurkáljuk, ez is mehet a serpenyőbe. Alacsonyra vesszük a lángot, megcsorgatjuk a májakat a mézzel. Addig sütjük, míg mindkét oldaluk megsül, a közepük pedig krémesen lágy marad, tehát csak pár perc. Mikor kész, kiszedjük, kissé megsózzuk, melegen tartjuk.  A serpenyőbe öntjük az ecetet, jól összekeverjük, kissé megsózzuk. Elzárjuk a lángot, majd belekeverjük a szószba a maradék vajat.
Közben a salátát összetépkedjük.
Tányérra szedünk tetszőleges adagot, ráültetünk pár db májat, rászórjuk a sajtforgácsot, majd meglocsoljuk az öntettel.


Saláta gorgonzolával, avokádóval, posírozott tojással, tökmagos öntettel
 
Hozzávalók 2 főre:
Fél frizésaláta
20 dkg nem folyós gorgonzola
1 avokádó
2 tojás
1 ek ecet
1 csipet pirospaprika
2 kk tökmagkrém
2 ek olívaolaj
2 kk almaecet
1 csipet só és bors
 
A tökmagkrémet kikeverjük az olívaolajjal, ecettel, sóval, borssal. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
Egy lábasban 1 l vizet forralunk, beletesszük az ecetet. Mikor felforr, óvatosan beleengedjük a tojásokat. 2,5 perc után szűrőkanállal kiszedjük.
A salátát összetépkedjük, elrendezzük 2 tányéron. Rávagdossuk a sajtot és az avokádót, ráültetjük a tojásokat és meglocsoljuk az öntettel. A tojást kevés pirospaprikával díszítjük.