Tapas magyarosan

  • 2013.06.25.
  • 7

Imádom a nyarat. Nem csak amiatt, hogy ilyenkor a legszebbek a gyümölcsök-zöldségek, hanem a rengeteg versenykiírás miatt is :) Nagyon szeretem magam kipróbálni, ötletelni, és persze megvalósítani. A pontot az i-re az teszi fel ha látom a páromon és a gyerekeken, hogy mennyire ízlik nekik (persze a legeslegjobb, ha nyerek!).
Múltkor egy roppant izgalmas felhívást találtam Zsuzska oldalán. A játék lényege, hogy bármely nemzet konyhájából (én azért a magyarnál maradtam) készítsünk néhány kézzel ehető, vendégváró, esetleg beszélgetés közben fogyasztható falatkát, azaz tapast.
A játék címe is ez: MINDEN ÉTEL LEHET TAPAS!
Gondolkodtam a régi, mindenki által ismert magyar(os) fogásokon, végül kettő mellett döntöttem, ezek a Magyaros szűzérmék és a Holstein szelet. Szerintem a legtöbbeknek rögtön beugranak az ételek képei, talán az ízük is. Most én falatka formában készítettem el, az adagok egy négyfős társaságnak szólnak, itt a nyári vendégvárásban remélem, kipróbáljátok!


Holstein szelet tapas formában
 
Hozzávalók:
80 krumpli
8 szelet karaj
5 ek liszt
Só, bors
3 dl tej
24 db fürjtojás
Olaj a sütéshez
Pirospaprika, petrezselyem a díszítéshez
 
A karajszeleteket egy éjszakára tejbe áztatjuk.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, egycentis karikákra vágjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk mindkét oldalukat, megsózzuk, félretesszük, melegen tartjuk.
A hússzeleteket 3 darabba vágjuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, ha kell, kicsit kiklopfoljuk. Megforgatjuk a lisztben, egy másik serpenyőben kevés olajon mindkét oldalukat megsütjük, csak pár perc.
Egy harmadik serpenyőbe ismét kevés olajat hevítünk, óvatosan beleütjük a fürjtojásokat. Egyszerre 3-4-nél ne legyen több a tepsiben, mert összefolynak.
Tálaláskor a krumplikarikákra helyezünk egy-egy húsdarabot, rá egy-egy fürjtojást. A sárgákra szórunk kevés pirospaprikát,a tányért petrezselyemlevéllel díszítjük.


 
Magyaros szűzérmék tapas formában
 
Hozzávalók 4 főre:
1 kg krumpli
2 kisebb szűzérme (összesen kb. 1 kg)
5 ek liszt
2 ek pirospaprika
3 zöldpaprika
3 paradicsom
1 nagy hagyma
2 kk pirospaprika
Olaj a sütéshez
Petrezselyem a díszítéshez
 
A hagymából, paradicsomból, paprikából a 2 kk pirospaprikával a szokásos módon lecsót főzünk.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, egycentis karikákra vágjuk. serpenyőben kevés olajat aláöntve megsütjük, közben megsózzuk. A szűzérméket szintén egycentisre szeleteljük, fólia alatt nyújtófával kicsit elvékonyítjuk, az érméket sózzuk, borsozzuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, megforgatjuk benne a husikat, egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalukat pár perc alatt megsütjük.
Egy tálra tesszük a krumplikarikákat, ráteszünk 1-1 db húst, a tetejükre kanalazunk a lecsóból. Petrezselyemlevelekkel díszítjük.