Díjátadó - partyfalatokkal

  • 2013.06.09.
  • 8

Múltkor sikerült megnyernem a CSIKOS kihívás első hetét, így tegnap részt vettem a díjátadón a CSIKOS napok keretein belül. Néhány élelmiszermárka is képviseltette magát kóstolókkal, többek között a Soma Sajt és a Donum Terrae. A Soma termékekkel több helyen találkozhatunk, legtöbben talán az orda sajtokról ismerik, itt más termékeiket is megismertem. A Donum Terrae családot most próbáltam ki először, magolajok, magkrémek és gyümölcsecetek találhatók náluk. Azt hiszem, rendszeres felhasználójuk leszek, sőt, nektek is ajánlom. Olyan ízekkel ismerkedhettek meg, amit még soha nem éreztetek! Káptalantóti mangalicatermékekkel is találkoztam, mindet végigkóstoltam :) És végül, de nem utolsósorban végigkóstoltam rengeteg CSIKOS lekvárt. Egyikben sem csalódtam, rengeteg íz és zamat... azt hiszem, nem tudom leírni, tényleg meg kell kóstolni :)
Szóval szép kis délelőtt volt, teleehettem magam jobbnál jobb finomságokkal, én is készültem a kiállítóknak egy meglepetéssel.
Ezen alkalommal rendeztek egy mini blogkóstolót is, meghívtak néhány gasztrobloggert, hogy ismerjük meg egymást, a szervezőket, érezzük jól magunkat. És persze, hogy készítsünk is valami finomságot egymásnak, az arra járóknak. Gondoltam, a bemutatott termékek közül veszek néhányat alapul, ezekből alkotok egy kóstolótálat, hogy megmutassam, én miket tudok velük elképzelni. Két nap ötletelés és egy nap előkészítés után jónéhány, ízekben rendkívül gazdag falatkát alkottam.
Egyvalamit előre leszögezhetek: akár az én receptjeimben, akár más variációkban ezek az alapanyagok verhetetlenek. De nem szaporítom tovább a szót, jöjjenek a partyfalatok, amivel nem okozunk senkinek csalódást.

 
Amit láthattok:
 
Ordakrém szezámmal, dióval és petrezselyemmel,
Tökmagos ordakrém
Aszalt paradicsomos, rozmaringos kenyérkén
 
Az aszalt paradicsomos, rozmaringos kenyér receptjét itt találjátok. A falatkákhoz szeletekre vágjuk, virág alakú formával kiszúrjuk, a kész krémeket kiskanállal megformázva a tetejükre ültetjük.
 
Ordakrém szezámmal, dióval és petrezselyemmel

Hozzávalók:
10 dkg Soma natúr orda
0,5-0,7 ml Donum Terrae szezámolaj
2 ek szezámmag
1 kis csokor petrezselyem
4 ek száraz serpenyőben pirított, mozsárban durvára tört dió
Csipet só, bors
 
A hozzávalókat villával összenyomkodjuk, 1 napig hűtőben tartjuk fogyasztás előtt.
 
 
Tökmagos ordakrém
 
Hozzávalók:
10 dkg Soma natúr orda
Fél dl Donum Terrae tökmagolaj
4 dkg vaj
2 kk Donum Terrae  tökmagkrém
4 ek száraz serpenyőben pirított, mozsárban durvára tört sótlan tökmag
Só, bors
 
A hozzávalókat villával összenyomkodjuk, 1 napig hűtőben tartjuk fogyasztás előtt.
 
Marinált paprikába göngyölt mangalica-tepertőkrém
 
Mangalica-tepertőkrém
 
Hozzávalók:
20 dkg mangalicatepertő
5 dkg vaj
2 kemény tojás
1 ek tejföl
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kk pirospaprika
Só, bors
 
A hozzávalókat késes robotgépben összedolgozzuk.
A marinált paprika receptje itt található. Ehhez a recepthez két adag kell. Felhasználás előtt nagyságtól függően hosszában 3-4 részre tépjük, alaposan felitatjuk róla a nedvességet. Az elkészített tepertőkrémet kiskanállal a paprikaháromszögek rövidebb oldalára tesszük, felgöngyöljük, fogpiszkálóval megtűzzük.
 
Sült rizottógolyók CSIKOS chutney-val
 

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
20 dkg rizottó rizs
5 dkg vaj
10 dkg ementáli
10 dkg kolozsvári szalonna
1 fej hagyma
1 l marhaalaplé
Só, bors
1 csokor petrezselyem
Fél dl száraz rozé
Zsemlemorzsa a panírozáshoz
Olaj a sütéshez
 
1 üveg CSIKOS Paradicsom chutney rozmaringgal és körömvirággal
 
A vaj felén üvegesre pirítjuk a hagymát, rádobjuk a felkockázott szalonnát. Kevergetve pirítjuk egy darabig, majd ráöntjük a rizst és a bort. Mikor a rizs beszívta az alkoholt, elkezdjük merőkanalanként adagolni hozzá az alaplét. Mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz. Mikor a rizs puha, a rizottó pedig krémes lesz, elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a reszelt sajtot és a vajat, amíg elolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Apróra vágjuk a petrezselymet, ezt is a rizottóhoz adjuk, majd lefedve teljesen kihűtjük.
Ekkor hideg, vizes kézzel golyókat formázunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában és bő, nagyon forró olajban kisütjük. A chutney-val kínáljuk.