Tojás

  • 2013.05.29.
  • 2

Sokan arra a kérdésre, hogy tudsz-e főzni, azt válaszolják nevetve, hogy persze, tojást meg teát. Annyira egyértelműnek tartjuk, hogy beletesszük a tojást a hideg vízbe, alágyújtunk, forrás után 8-10 percig bennhagyjuk, lezárjuk, kész. Hát nem. Múltkor Nigella egyik új sorozatát néztem, és ott ő megmutatta a tutit.
Sokan nem tudják, hogy túl is lehet főzni a tojást. Ismertető jelei, hogy száraz, morzsálódó a sárgája és zöld színű a széle. Nem túl esztétikus, bár egy csirketöltelékbe, vagy tojáskrémbe mindegy, hogy néz ki.
De! ha egy salátát, vagy bármilyen szemet gyönyörködtető étket szeretnénk kreálni, akkor a módszer a következő:a kellő számú tojást beletesszük a hideg vízbe, alágyújtunk, megvárjuk, míg felforr. egy perc forralás után elzárjuk a gázt, és a tojglikat 10 percre ebben a vízben hagyjuk. Utána hideg vízbe szedjük, lehűtjük, és óvatosan megpucoljuk.
Az eredmény? A fehérje a sárgája körül szilárd, de nem betonkemény, a sárgájája pedig gyönyörű napsárga színű és krémes, de nem folyékony.

A következőkben utatok egy salátát, amit szintén Nigella műsorában láttam, hozzáadva Gabojsza céklachipsét, megkoronázva ezzel a gyönyörű főtt tojással:

Nigella egyszerű salátája kis változtatásokkal
 
Hozzávalók 2 főre:
1 fej saláta belső, világosabb levelei
4 tojás
10 dkg kolozsvári szalonna
1 csomag mini mozzarella
½ cékla
2 cl szőlőmagolaj
1 ek olaj
1 kk mustár
1 ek almaecet
1 ek Worcestershire szósz
 
A céklachipshez a céklát uborkagyalun lereszeljük. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, a céklák mindkét felét lekenjük a szőlőmagolajjal. 160 fokos sütőbe tesszük, fél óra alatt megsütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk.
A tojásokat megfőzzük a fent leírt módon.
Közben egy serpenyőbe öntjük az olajat, nagyobb kockákra vágjuk a szalonnát, megpirítjuk benne. Mikor kész, kivesszük a darabokat, a maradék szaftos zsírt egy kisebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a mustárt, Worcester szószt és az almaecetet. Simára keverjük.
A nagyobb salátaleveleket kettőbe tépkedjük, a kicsiket egészben hagyjuk. Egy salátástál aljára elhelyezzük, rászórjuk a lecsepegtetett mozzarellát, a szalonnát, céklachipset valamint a négybe vágott tojásokat. A langyos öntettel leöntjük.