Soksajtos főétel

  • 2013.05.27.
  • 0

Lehet, hogy még nem említettem, de imádom a sajtokat. Itthon mindig van legalább háromféle, minden nap eszünk valamilyen sajtfélét. Szerencsére a legtöbb diétába belefér a fogyasztásuk, így egy egyszerű salátát vagy sült húst is fel lehet turbózni vele. Személy szerint azt vallom, minél büdösebb, annál finomabb :) De komolyan, ez az az ételféle, amit tényleg minden formában imádok, biztos megbolondulnék, ha egyszer csak laktóz-érzékenység törne ki rajtam :)
A következő ételben található bőven sajt. A zsemlemorzsából és a lisztből szénhidrátszegényet használtam, az olajból extra szűz olívát (ami a hiedelmekkel ellentétben igenis használható sütéshez!), hogy én is nyugodtan fogyaszthassam, a gyerekek meg észre se vették a különbséget. Persze ők a saláta helyett krumplipürét ettek, mindent azért mégse lehet egyszerre :D


Bacon-ös, medvehagymás füstölt sajtkrémmel töltött csirkemell rántva
 
Hozzávalók 4 főre:
2 közepes csirkemell-filé (4 fél)
10 dkg füstölt sajt
5 dkg vaj
2 ek medvehagymás olaj
10 dkg bacon (vagy füstölt szalonna)
Só, bors
Liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
Olaj a sütéshez
 
A csirkemelleket 4-4 db 1 cm vastag szeletbe vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Egyik oldalukat sózzuk, borsozzuk, kicsit félretesszük.
 A szobahőmérsékletű vajjal összekeverjük a lereszelt sajtot, a nagyon apróra vágott bacon-t és a medvehagymás olajat. A húsokat kiterítjük sózott oldalukkal lefelé, mindegyikre egy-egy kiskanálnyi tölteléket teszünk. Feltekerjük, fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük. Fél órára hűtőbe tesszük, hogy kicsit megszilárduljon a töltelék.
Duplán panírozzuk (liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa), majd közepesen forró olajban megsütjük.

 
Petrezselymes-körtés sajtsaláta
 
Hozzávalók 1-2 főre:
1 körte
3 dkg rúzsos sajt (rózsaszín héjú)
3 dkg fehér cheddar
1 paprika
3 marék fekete olívabogyó
Fél csokor petrezselyem
1 tojás sárgája
2 gerezd fokhagyma
1 ek balzsamecet
Fél dl olaj
Só, bors
 
Egy kis tálban a tojássárgáját összekeverjük a zúzott fokhagymával, csipet sóval, borssal, majd cseppenként adagolva hozzáadjuk az olajat. Mikor majonézállagú, hozzáadjuk a balzsamecetet, ez lesz az öntet.
A körtét, sajtokat, paprikát összekockázzuk, összekeverjük az olívabogyóval. Kicsit megsózzuk. A petrezselymet nem túl apróra vágjuk, ezzel is összeforgatjuk.
Tálaláskor ízlés szerint összekeverjük az öntettel.