Almás kakastaréj kalács

  • 2018.05.04.
  • 1

Nincs olyan hét, hogy ne készüljön valamilyen kalács a konyhánkban. Most volt pár fonnyadtabb alma, amit mindenképpen el kellett, hogy tüntessek. Ebben a kis kalácsban pedig új életre kelt. Magában, vagy egy pohár tejjel, kakaóval remek tízórai, vagy uzsonna. Hozzávalók kb.7- 8 kalácshoz: A tésztához: *25 dkg liszt *0,5 kk só *1 ek cukor *1 dl tej *1,2 dkg friss élesztő *1 kisebb tojás sárgája *4,5 dkg vaj A töltelékhez: *2 közepes alma *1 ek cukor *1 ek házi vaníliás cukor *2 tk őrölt fahéj *2 ek olvasztott vaj A lekenéshez: *1 kisebb tojás Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apróra daraboljuk. Összeforgatjuk a cukrokkal, és a fahéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük olvasztott vajjal, elosztjuk rajta a tölteléket. Feltekerjük, mint a bejglit, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. 5 cm széles darabokat vágunk le belőle, amit kakastaréjszerűen egy nagyollóval bevágunk.
Sütőpapíros tepsin kb. 20 percet pihentetjük.
Lekenjük egy felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 12-15 perc alatt pirosra sütjük.
Ha kihűlt porcukorral megszórva kínáljuk.A Facebookon is megtaláltok.Már Instagramon is fent vagyok.