Csokis csiga

  • 2017.03.29.
  • 6

Gyerekkoromban, a sarki boltban nagyon finom csokis csigát lehetett kapni. Nagy volt, és jó csokoládés. Igazán szerettem, bár nem lehetett maszatolás nélkül elfogyasztani. Most a régi szép időkre emlékezve azt gondoltam, hogy megpróbálom én is elkészíteni. Igaz, nem lettek olyan nagyok, de ez nem is baj, hisz a kicsik azokat nem is bírják egyszerre megenni, de ízre talán még kicsit finomabb is. Biztos vagyok benne, hogy gyakori vendég lesz nálunk. Hozzávalók kb. 14 csigához: Tésztához: *50 dkg liszt *0,5 kk só *2,5 dkg friss élesztő *2 dl tej *2 ek cukor *1 tasak vaníliás cukor *1 tojás *10 dkg margarin Töltelékhez: *2-3 ek olaj *2 ek cukor *1 tasak vaníliás cukor *2 csapott ek cukrozatlan kakaópor Továbbá: *3 ek tej lekenni *20 dkg étcsokoládé *2 ek olaj a csokoládéhoz Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, de nem forró tejbe, majd egy evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, maradék cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, majd az olvasztott margarinnal rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, és kb. 4 mm vékonyra elnyújtjuk. Lekenjük egy kevés olajjal, majd megszórjuk a kakaópor-cukor-vaníliás cukor keverékével. A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük. Cérnával kb. 2 cm széles cikkeket vágunk le. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymás között egy kis helyet hagyva. Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20 perc. 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 12 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd egy kisebb mély tálkába öntjük, és a kihűlt csigákat megmártjuk benne. Rácson hagyjuk, míg a csoki megköt.A Facebookon is megtaláltok.Már Instagramon is fent vagyok.