Csicsókás lángos fehér tönkölylisztből

  • 2017.02.21.
  • 8

A kertben termett rengeteg csicsóka egy igazán kevés részét használtam fel egy kis, próba adag lángos elkészítéséhez. A végeredményben kellemesen csalódtam, hisz egyáltalán nem érezhető a csicsóka jellegzetes íze, és a tönkölyliszt is jó választás volt. Fokhagymás tejföllel, és reszelt sajttal gazdagon megrakva fogyasztottuk. Férjem szerint még finomabb, mint a korábban készített hagyományos lángosok. Azt hiszem, legközelebb dupla adagot kell majd bedagasztani. Hozzávalók 4 lángoshoz: *25 dkg fehér tönkölybúza liszt *1 és 0,5 kk só *10 dkg főtt, áttört csicsóka *1 dkg friss élesztő *1 dl tej *0,5 kk cukor *Olaj a sütéshez Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy kevés cukorral, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne az áttört csicsókát. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és jól összedolgozzuk. Meleg helyen letakarva legalább egy órát kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, ahol 4 egyenlő részre osztjuk, és golyókat sodrunk. A golyókat egyenként kézzel vékony korongokká nyomkodjuk. Egy serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk. Amikor már jó forró az olaj, akkor a lángosok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.A Facebookon is fent vagyok.Már Instagramon is megtaláltok.