Lebbencstészta házilag

  • 2014.03.20.
  • 6

Emlékszem még Nagymamám hogy készítette a lebbencstésztát. Összegyúrta a lisztet a tojással, kinyújtotta szép vékonyra a deszkán. De nem ám géppel, hisz akkor még csak sodrófa volt. Késsel szép egyforma darabokat kanyarintott. Anyukám volt, hogy idő hiányában csak elnyújtott egy-egy darabka tésztát és mikor megszáradt, darabokra törte.Nagyon régen volt terítéken ilyen leves, ezért találtam ki, hogy akkor legyen ez a következő ebéd első fogása.
Kaptunk Párom Anyukájától gyönyörű nagy és igazán sárga házi tojásokat. Azzal a legjobb a házi tészta.Tényleg nem nagy ördöngösség ha van egy kis szabadidőnk, megéri elkészíteni.Egyik születésnapomra a család meglepett egy tésztanyújtó géppel, ami meglehetősen leegyszerűsíti és lerövidíti a nyújtási fázist. Hozzávalók:1 nagyobb házi tojás8-10 dkg lisztA tojást egy tálkába ütjük és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Közben kézzel gyúrjuk össze. Ne legyen a tészta se túl lágy, (mert akkor ragadni fog) se túl kemény. Nekem sohasem sikerül azonos mennyiségű liszttel készíteni, mert nem egyforma méretűek a tojások és a liszt minősége is változó. Most épp kb. 9,5 dkg lisztet "vett fel" a tojás.Ha jól összedolgoztuk, kb. 4 részre osztjuk.A tésztanyújtó gép legvastagabb fokozatán kezdve (nekem 8 van rajta) elkezdjük nyújtani és mindíg kisebb egységre állítva egyre vékonyabbra nyújtjuk. Ez a képen szereplő 3-as, azaz 3 mm vastag tészta lett.
Gép hiányában ezt a műveletet sodrófával is végezhetjük, ami kicsit több időt vesz igénybe.
Közepes méretű rombuszokra vágjuk. Tiszta konyharuhára téve hagyjuk megszáradni. Ha nem használjuk fel azonnal, akkor 1-2 nap alatt szépen megszárad.Papírszalvétával kibélelt papírdobozban vagy üvegben tárolhatjuk a kész tésztát.