Diétás túrógombóc földimogyorós morzsában Shapeshifter nyomán

  • 2013.01.21.
  • 6

Tegnap egyszerűen ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy túrógombócot egyek, de nem akartam zsírban és szénhidrátban gazdag verziót enni, ezért kerestem egy diétásabb verziót. A google első találata természetesen
Shapeshifter oldalára vezetett, aki mostanság a LifeTilten csillogtatja ínycsiklandó receptjeit.Az ottani receptet egy-két ponton módosítottam, az alábbiak szerint:Hozzávalók:A gombócokhoz:25 g tönkölybúza dara125 ml 1,5%-os tej125 g zsírszegény túró (az Aldiból)1 szem stevia édesítő (helyettesíthető más módon is, pl. nyírfacukorral)csipetke sóA morzsához:2 db roggen ropogós tönkölykenyér (szintén Aldi)egy fél marék natúr földimogyorófahéjShapeshifter receptje szerint jó sűrű grízt főztem a tönkölydarából, főzés közben raktam bele az 1 szem steviát, hogy a meleg tejben fel tudjon oldódni, és raktam bele egy csipet sót is. Amikor ez elkészült (kb 5 perc), levettem a tűzről és hagytam hűlni, majd hozzákevertem a túrót. Langyosan még eléggé krémes volt az állaga, de nem bírtam ki, azért csináltam két gombócot és befaltam :) Mindez este volt, szóval ezután a hűtőbe raktam a masszát és másnap reggel csináltam meg a morzsát is.Késes aprítógépbe raktam a 2 tönkölykenyérkét és a kis marék mogyorót, majd felaprítottam, ezután száraz serpenyőben az így elkészült keveréket megpirítottam, óvatosan, figyelve, nehogy odaégjen. Érdemes időben levenni a tűzről, hiszen a forró serpenyőben ezután is sül még a morzsa, könnyen odakap. Miután levettem, megszórtam fahéjjal és összeráztam. A masszából gombócokat formáztam és a friss morzsával megszórtam. Uzsonnára ettem végül, így 2 teáskanál cukormentes baracklekvár is csúszott hozzá, nagyon nagyon fincsi volt :) El tudom képzelni dióval, mandulával vagy más magokkal is - ha ilyen olajos magot teszünk hozzá, számoljuk bele az aznapi zsírfogyasztásunkba! Nekem most belefért.