Csirkemájjal és zöldborsóval töltött rántott rizsgombócok - avagy arancini magyarosan

  • 2011.10.16.
  • 5

A napokban eléggé rá voltunk kattanva a csirkemáj témára, pénteken egy jó nagy adag resztelt májat sikerült készítenem.Kockára vágott vöröshagymát olajon megfuttattam, levettem a tűzről, pirospaprikát szórtam rá, majd vissza a tűzre, és jöhetett is rá az apróra vágott csirkemáj (fél kiló). Pirítottam, amíg ki nem fehéredett a máj, aztán 1 dl vizet aláöntöttem és fedő alatt még kb 6-8 percig pároltam. Ízesítettem apróra vágott majorannával és borssal. A végén, miután már lezártam jöhetett rá a só is.Ez idáig talán nem is bonyolult, és sokan hasonlóképp készítik ezt az ételt. Ám még aznap belefutottam a facebook-on az újonnan nyílt Nostro gastronomy által közzétett fotóba, amin nyálcsorgatóan jól kinéző arancinik mosolyogtak. Mondtam is egyből, hogy na, ilyet nekem muszáj lesz készítenem! Rágugliztam a receptre, és nem is kellett messzire menni, a Bűvös Szakács oldalán egy viszonylag egyszerű, érthető leírást adtak közzé. Hohóóó, szuper, hát minden van itthon hozzá!..öö..kivéve parmezán, darált marhahús, paradicsomszósz, zellerszár, sáfrány... innentől viszont egyből összeállt a kép: hát a májat fogom beletölteni, amit még felturbózok egy kis zöldborsóval. Úgyhogy itt is elnézést kérek azoktól, akik autentikusabb receptet vártak, de az arancini nálam tipikusan az a fogás lett, ami nagyon jól kiteljesíti a lélekmelengető étel (comfort food) fogalmát, és a hozzávalóit elég nagy rugalmassággal lehet kezelni az otthon rendelkezésre álló alapanyagok függvényében. Nem volt kalandoktól mentes az elkészítés, de erről majd recept közben.Arancini magyarosan, háziasan 4 személyreHozzávalók a rizsgombóchoz:30 dkg rizottó rizs (arborio)a rizs főzéséhez alaplé (csirkéből vagy zöldségből), kb fél liter; só, bors, majoranna (nagyim mindig így főzte a rizst + a májhoz is passzolt)1 tojás1 evőkanál vajHozzávalók a töltelékhez:Nálam: apróra vágott resztelt csirkemáj és párolt zöldborsó összekeverve. Vagy maradhatunk a darált húsos, zelleres, paradicsomos eredetinél is.A hangsúly inkább a jó rizsmasszán van, mert ha az sikerül, akkor gyakorlatilag bármivel megtölthetjük, amihez kedvünk támad.A rántáshoz:1 tojászsemlemorzsaA rizst kb. 25 perc alatt megfőztem nem túl puhára az alaplében. Mivel egyszerre nem használtam sok levet, hanem folyamatosan adagoltam, oda kellett figyelni, hogy folyamatosan keverjem, mivel könnyen leégett volna (majdnem megjártam!). Az arborio rizs azért jó, mert jó ragacsos masszát képez a végén, így könnyen tudjuk majd formálni. Miután megfőztük hagyjuk kicsit hűlni, ekkor jöhet bele a vaj és az 1 tojás - keverjük el őket alaposan.
A lényeg nr.1: hagyjuk teljesen kihűlni az egész rizses, tojásos, vajas masszát, mert így fogunk tudni könnyen gombócokat formálni. Én persze nekiálltam még félig langyosan, a tojás miatt folyós is lett.. kész katasztrófa. A hűtés sokat dobott rajta. Szicíliaiak most forduljanak el: vészhelyzet esetén a massza összeállását zsemlemorzsa hozzáadásával is eredményesen segíthetjük. :) (tapasztalatból mondom....)A lényeg nr.2.: kihűtött töltelékkel dolgozzunk. (no comment....... :) )Szóval ha mindkét feltétel teljesül, akkor nekiállhatunk gombócokat formálni. Nekem elég kicsik a kezeim, úgyhogy nem volt egyszerű a dolog, de azért sikerültek. Az egyik tenyerembe kilapogattam egy adag rizsmasszát, erre jött a töltelék, majd ezt befedtem egy másik adag már lapított rizsmasszával. Összedolgoztam a széleket. A lényeg nr.3.: Nedves kézzel ment jól igazán a dolog, mert a rizs elég ragadós. A tojás azért volt jó benne, mert összeragasztotta a két felet.
Érdemes úgy dolgozni, hogy először a töltött gombócokat készítjük el, aztán miután megvannak, egyenként bepanírozzuk és bő olajban kisütjük őket, mert eléggé ragadós lesz tőle az ember keze, aztán felváltva gyúrni meg panírozni, hát az sem valami egyszerű. Továbbá: kerek, viszonylag mély edényeket ajánlok a gombóc panírozásához. A tojásos résznél többször inkább a kezemmel tojásoztam be a gombócokat, így sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mintha a tálban próbáltam volna görgetni őket.Az eredmény azonban mindenért kárpótolt, a fenti tanulságokat figyelembe véve legközelebb már biztos hatékonyabb leszek az elkészítésüknél :) Érdemes amúgy viszonylag szaftos (de nem folyós!) töltelékkel dolgozni, mert akkor biztos nem lesz száraz (illetve ha van otthon, mehet sajt a riszmasszába). Mikor másodszor, este ettünk belőle, feldobtuk egy kis tejföllel az egészet, nem ártott neki, sőt! Nagyon laktató fogás amúgy. Gombócokra fel! :)